2021.01.22., péntek , Vince, Artúr

Hírek

2019. január 12. szombat • 11:39

A fejlesztési lehetőségeket visszakapják a kistelepülések

Az Országgyűlés honlapján minap közzétett válasz szerint a Magyar falu program alprogramjaihoz kapcsolódó pályázatokat 2019 során szakaszosan, az első negyedévtől kezdődően hirdetik meg.

– Ma már ott tartunk, hogy a magyar gazdaság elmúlt évekbeli jó teljesítményének köszönhetően évtizedes fejlesztési programokat tudunk indítani a legkisebb településeken élőknek is – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Vadai Ágnes (DK) írásbeli kérdésére válaszolva - írja a Magyar Idők.

A kistelepülések fejlesztése és korszerűsítése fontossá vált - fotó: pixabay.com

Gulyás Gergely hangsúlyozta: minden ötezer fő lélekszám alatti magyarországi helyi önkormányzat és önkormányzati társulás pályázhat a program valamennyi alprogramjára. Idén erre összesen 150 milliárd forintnyi forrás jut, melyből 75 milliárd forintot költenek a falusi közszolgáltatások minőségének javítására.

Gulyás Gergely a Magyar Államkincstár szerepét firtató felvetésre azt írta, hogy a Vadai által hivatkozott kormányhatározat nem írja elő a kincstárnak pályázatírói feladatok ellátását, hanem kezelő vagy lebonyolító szervként történő bevonásának vizsgálatáról, illetve ehhez kapcsolódó teendőkről rendelkezik.

– A kincstár szervezeti keretei, valamint lebonyolítóként szerzett jelentős tapasztalata lehetővé teszi, hogy a feladatokat a lehető leghatékonyabb módon lássa el. Tájékoztatom, hogy az ön fizetését is az Országgyűlés Hivatala által, a Magyar Államkincstár számlavezető rendszerén keresztül folyósítják – oszlatta el a félreértést a miniszter.

– A program olyan hiányokat pótol, amelyekre az előző kormányoknak a rendszerváltozás óta nem sikerült megfelelő válaszokat találniuk. Célunk, hogy a városban és a faluban való letelepedés közötti választás ne életminőségek, hanem életstílusok közötti választási lehetőséggé váljon – jelezte Gulyás Gergely.

A miniszter, utalva a 2011 és 2014 közötti mintegy 1300 milliárd forintnyi állami adósságátvállalásra, megjegyezte: a programmal azokat a lehetőségeket adják vissza a magyar falvaknak, amelyeket többek között a baloldali kormányok vettek el tőlük.

Korábban Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy elsőként februártól az egyházi, valamint az önkormányzatok által üzemeltetett közösségi terek felújítására és létrehozására lehet pályázni a Magyar falu program keretében.

Ennek részeként kidolgozás alatt áll az úgynevezett falusi csok, amely az előzetes tervek szerint a használt ingatlanok vásárlására vagy felújítására a jelenleg elérhetőnél jelentősebb támogatást nyújtana.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.