2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2022. július 01. péntek • 13:18

A felzárkózó települések program tarnabodi modellje egyedülálló

Egyedülálló és példa értékű, ami a felzárkózó települések program keretében Tarnabodon történik - közölte az agrárminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján a településen, a Glia Kft. telephelyén.

Nagy István úgy fogalmazott: a település fejlődése és a munkahelyteremtés a magyar agrártörténetbe tarnabodi modellként fog bevonulni. A siker titka a helyi adottságok, lehetőségek és akarat egymásra találása - fogalmazott. A településnek van megműveletlen földje, van hozzá munkaerő, tudás és kormányzati támogatás, vannak a helyiekért felelősséget érző vállalkozások, és szerepet vállalnak az egyházi és civil szervezetek is - jegyezte meg. A megtermelt áru a település jövőjét jelképezi, az előállított érték visszaforgatható Tarnabod fejlesztésébe. Maga a program a hosszú távú tervezhetőség és boldogulás biztonságát nyújtja az ott élőknek - mutatott rá Nagy István.


Fotó: Fekete István

Emlékeztetett: a felzárkózó településeket 2014-2022 között a vidékfejlesztési program forrásai segítették, jövő év januárjától pedig a közös agrárpolitika stratégiai terve alapján lesznek hozzáférhetők. Jelezte: a kormányzati elképzelések között új támogatási konstrukciók meghirdetése szerepel, amelynek leghangsúlyosabb eleme a mezőgazdasági üzemek fejlesztése és élelmiszeripari programok ösztönzése. Emellett a terv kiemelten kezeli vidéki térségek fejlesztését, amely hozzájárul a helyi foglalkoztatás megőrzéséhez, bővítéséhez, a fiatalok helyben maradásához, a vidéki vásárlóerő ösztönzéséhez.

Szólt arról is, hogy a beruházási támogatások elosztásában előnyt élveznek a hátrányos térségekben tervezett fejlesztések, emellett folytatódik és bővül a kistelepüléseken megvalósuló infrastrukturális beruházások támogatása. Lehetőség lesz termelői piacok és vásárterek létrehozására, közkonyhák fejlesztésére, okosfalu-projektek megvalósítására - sorolta.

Emellett a szemléletformálást célozza a hátrányos helyzetű embereket foglalkoztató szociális farmok létrejöttének támogatása, és folytatódik a mezőgazdasági kisüzemek támogatása is - tájékoztatott a tárcavezető. Bencsik Attila, a Glia Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen beszámolt arról, hogy a felzárkózó települések programon belül az idén kezdtek hozzá szabadföldi zöldségtermesztéshez 20 embert foglalkoztatva, 5 hektár területen modern, öntözéses technológiával.

A fejlesztés részeként egy 400 négyzetméter alapterületű üvegházat is építettek. Elmondása szerint az új tevékenység elindítására ebben az évben várhatóan mintegy 50 millió forintot költenek, nagyobbrészt pályázati forrásból. A már megvalósult és tervezett paprika, paradicsom, hagyma, saláta és uborka termesztésből ez évben 40 millió forint bevételre számítanak - tette hozzá.

Az ügyvezető közölte: a Glia Kft. fő tevékenységként innovációval és kutatás-fejlesztéssel foglalkozik, elsősorban műszaki, valamint biotechnológiai területen. Éves nettó árbevétele 2021-ben 283 millió forint volt, az idei terveik között hasonló összeg szerepel.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.