2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Hírek

2021. április 15. csütörtök • 14:08

A fenntartható mezőgazdaság a cél

Az európai mezőgazdaság előtt álló egyik legnagyobb kihívás a társadalom környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos elvárásainak való megfelelés. Ez a feladat csak közösen oldható meg. A közigazgatás, a kutatás, a termelők, sőt a fogyasztók összefogásával lehet sikert elérni - fogalmazott köszöntőjében Juhász Anikó helyettes államtitkár egy kutatási eredményekről beszámoló online fórumon.

Az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete (ATK TAKI) április közepén intézeti beszámolót tartott a kutatás program keretében elért 2020. évi eredményeiről. Az elmúlt évek egymásra épülő, folyamatos kísérleteinek eredményeképp mára megalapozott következtetéseket, a szakpolitika által feltett kérdésekre megbízható válaszokat lehet adni - fogalmazott a helyettes államtitkár. Az Agrárminisztérium öt éve szakpolitikai kutatási programot indított a sertéstenyésztés környezetvédelmi megfelelésének javítására. Célzottan a hazai és nemzetközi szabályozók tudományalapú felülvizsgálatának érdekében, kiemelten a nitrát rendelet és a levegőszennyezéssel kapcsolatos elvárások tématerületén. 

fotó: AM

A Talajtani Intézet az elmúlt években a maximálisan kijuttatható nitrogén-hatóanyag értékek módosításának alátámasztására folytatott kisparcellás és üzemi kísérleteket. Az eddigi eredmények igazolják a tilalmi időszak 1 hónapos rövidítésének, valamint a maximálisan kijuttatható nitrogén-hatóanyag növelésének lehetőségét. Az üzemi kísérletek megvalósítását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a KITE Zrt. és gazdálkodók segítették. A karbamid-alapú műtrágyák termőhely-specifikus használatának szabályozásáról is folytattak vizsgálatokat, ahol beigazolódott, hogy beforgatással vagy inhibitor alkalmazásával jelentősen csökkenthető az ammónia-kibocsátás és a nitrogénveszteség - mondta el Juhász Anikó.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.