2020.10.01., csütörtök , Malvin

Hírek

2020. április 26. vasárnap • 18:06

A fenntarthatóságról és a digitalizálásról is szól idén a szellemi tulajdon világnapja

A fenntarthatóságról és a digitalizálásról is szól idén a szellemi tulajdon világnapja - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

Világszerte huszadik alkalommal szervezik meg április 26-án a világnapot, amellyel az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) arra hívja fel a figyelmet, milyen fontos a világ fejlődéséhez hozzájáruló műszaki alkotók és művészek eredményeinek védelme. A WIPO ez évi üzenete: "Innováció a zöld jövőért".    


fotó: pixabay

Hangsúlyozták, hogy az idei év egyik legnagyobb kihívását a szellemi tulajdon területén is a koronavírus elleni védekezés és a gazdaság újraindításának támogatása jelenti. A vírus elleni védőeszközök, gyógyszerek kifejlesztése nemcsak tudományos, hanem jogi kérdés is, hiszen az új termékeket és eljárásokat minél előbb oltalom alá kell helyezni.

A járványhelyzet miatt a gyógyszergyárak és orvostechnikai eszközök előállítói esetében közérdek, hogy megoldást találjanak a megnövekedett kereslet kielégítésére a szellemitulajdon-védelem területén is. Az új orvostechnikai berendezések vagy terápiás szerek gyártásának hazai feltételeinek megteremtése során az SZTNH feladata a szükséges iparjogvédelemi hatósági eljárások lefolytatása és a kutatás-fejlesztési tevékenységek minősítésének koordinálása.

Az SZTNH múlt évi eredményei ígéretes változást jeleztek. A 2018-as mélypontot követően minden oltalmi formára a korábbinál több nemzeti úton beérkezett bejelentés érkezett.

"Az európai szabadalmak magyarországi hatályosítása iránti kérelmek száma 2019-ben jelentősen, 9,5 százalékkal növekedett, ami jól tükrözte a külföldi befektetők intenzív érdeklődését a magyar gazdaság és a hazai piac iránt.

Szintén a gazdaság élénkülését mutatta, hogy a magyar bejelentők hazai védjegyaktivitása 8 százalékkal nőtt, míg az európai uniós védjegyaktivitás 15,7 százalékkal emelkedett".

A szellemi tulajdon védelme kapcsán felhívták a figyelmet a hamisítás elleni fellépésre is. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) egyik fő célja a szellemitulajdon-jogok védelmének erősítése, ezáltal a hazai vállalkozások versenyképességének támogatása és az innováció előmozdítása.

Magyarországon a szellemitulajdon-intenzív iparágakban évente csaknem tízezer munkahely esik ki közvetlenül a hamisítás miatt, az okozott kár pedig megközelíti a 300 milliárd forintot, ami az érintett szektorok értékesítésének több mint 12 százalékát teszi ki.
Az SZTNH közlése szerint a világnap kapcsán 2020-ban három híres magyar feltalálóra és egy világhírű magyar művészre emlékeznek. 220 évvel ezelőtt született a kiváló természettudós és feltaláló, Jedlik Ányos, 120 éve született a Nobel-díjas Gábor Dénes, míg a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzetben különös aktualitással bíró készítmény, az immunrendszert erősítő Béres-cseppek feltalálója, Béres József születésének 100. évfordulója van idén. Moholy-Nagy László magyar fotográfus, festőművész, ipari formatervező, a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, kísérleti filmek egyik magyar úttörője 125 éve született.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.