2020.09.29., kedd , Mihály

Hírek

2019. január 16. szerda • 17:06

A fiatal gazdákat is az izgatja, hogy a munka után mennyi pénz marad a zsebben

A fiatalok optimistának tűnnek, 93 %-uk már a gazdaságbővítést tervezi.

- Valódi, nem csak képzelt problémával állnak szemben a fiatal gazdák, az új szakemberek kinevelését és integrálását minden eszközzel segíteni kell - jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. 


A két szervezet legfontosabb együttműködése a nemzedékváltást támogató programcsomag kapcsán jelenik meg - fotó: agrotrend.hu

Egy korábbi felmérés alapján a fiatalok a földhöz jutást, a bürokráciát, a jogszabályok változását, a támogatások elnyerési valószínűségét, a hitelhez jutást, az időjárási szélsőségeket, a terményár-ingadozást és a szakképzési rendszer hiányosságait tekintetik a legnagyobb kihívásoknak.

Magyarországon az egyéni gazdálkodók 31 %-a 65 év feletti, és csupán 6 %-uk 35 év alatti. A helyzet 2000-2010 között sokat romlott, a 35 év alatti gazdálkodók aránya 2,1 százalékponttal csökkent.

A NAK-elnök szerint a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) értékeinek, elképzeléseinek határozott megjelenítésére napi szükség van a Kamarán belül is. Éppen ezért a tisztújítás alkalmával külön kamarai osztály is létrejött, Fiatal gazda és innovációs osztály néven, amelynek Weisz Miklós az elnöke, valamint elindították az Egyetemi Fiatal Gazda Klubokat, ahol az érdeklődő fiatalok számára tartanak szakmai előadásokat.

Ezekből három tavaly már megkezdte működését, az idén pedig további három megalakulása várható. 

- Az Egyetemi Fiatal Gazda Klubokon elindult egy olyan folyamat, ami tényleges szakmai kapcsolatok kialakítására ad alapot a résztvevő fiatal gazdák és a jogalkotók, helyi hatóságok munkatársai között is - hangsúlyozta Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke.

Mindezek mellett 2019 őszétől folytatódik az "Így neveld az álmaidat" vállalkozói készségfejlesztői program fiataloknak, valamint az "Apró léptékkel program" a kisléptékű mezőgazdasági termelés iránt érdeklődő fiatal termelők számára. 

A fiatal gazdákat és az agrár-szakképzésben és -felsőoktásban tanulókat megcélzó szakmai programok a NAK és az AGRYA együttműködésében valósulnak meg.

A fiatal gazdálkodókat eddig is több támogatás segítette, többek között a vidékfejlesztési program és a Földet a gazdáknak program, utóbbinál a földtulajdont szerző 30 ezer magyar földműves 40 %-a 40 év alatti fiatal gazda volt. 

Mátrai Zoltán, Az Év Agrárembere kitüntető díj főszervezője szerint a fiatalok egyre jobban aktivizálják magukat a mezőgazdaságban, ami tükröződött a díj Fiatal gazda és Jövő agrárszakembere kategoriák jelentkezőinek számaiban.

Hangsúlyozta, hogy a fiatalok egyik legfontosabb tulajdonsága világszemléletükben nyilvánul meg,

hiszen más megközelítésből kezdik a technologiai innovációk alkalmazását is.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.