2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Hírek

2017. november 16. csütörtök • 18:29

A fiatal termelők formálják a jövő mezőgazdaságát

„Kockázatkezelés és diverzifikáció” címmel szervezett nemzetközi konferenciát az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége 2017. november 16-án. A nagyszabású rendezvényen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára köszöntötte a résztvevő hazai és külföldi vendégeket.

Az államtitkár beszédében elsőként a fiatal mezőgazdasági termelők helyzetéről adott tájékoztatást. Kiemelte, hogy Magyarország Kormánya minden szükséges lépést megtesz a sikeres generációváltás megvalósulása érdekében.

A gazdálkodók részéről pedig elengedhetetlen

  • az innováció,
  • a folyamatos fejlesztésre való igény és képesség,
  • valamint az újvonalas elképzeléseken alapuló mezőgazdaság meghonosítása Magyarországon.

A fiatalok szerepvállalása az agráriumban nélkülözhetetlen az ágazat jövője tekintetében, éppen ezért fontos, hogy a generációváltás témája a maihoz hasonló fórumok mellett a vidékfejlesztési intézkedések terén is állandó napirenden legyen.

A fiatal gazdálkodók indulását, valamit gazdaságuk fenntartását a kormány a Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 80 milliárd forinttal támogatja.

Miközben az induló támogatásra benyújtott 3700 pályázat értékelés alatt van, addig a már elbírált beruházási pályázatok keretében eddig 24 milliárd forint támogatást tudott megítélni a fiatal gazdálkodók számára a Miniszterelnökség.

Kis Miklós felhívta a figyelmet arra is, hogy a fiatal termelőknek, éppúgy, mint a mezőgazdasági ágazat bármely szereplőjének

fel kell készülnie az esetleges kockázati tényezők kezelésére is.

Az agráriumot leginkább érintő kockázat egyrészt az időjárás, másrészt pedig a piaci, pénzügyi kockázatok. A kormány a termelőkkel, az érdekképviseletekkel és szakmai szervezetekkel szoros együttműködésben dolgozik azért, hogy az eddig kiépített kockázatkezelési rendszereket fejlessze és minél szélesebb körben kiterjessze. Az időjárási kockázat kezelésére például nemrégiben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 1,8 milliárd forint vidékfejlesztési támogatást nyert el. Ennek köszönhetően egy országos lefedettségű jégkár-mérséklő rendszert tudnak megvalósítani várhatóan már jövő év tavaszán – tette hozzá.

Végezetül az államtitkár a diverzifikáció jelentőségét emelte ki, hiszen az említett kockázatok is megkövetelik a gazdaság több lábon állását. A fiatalok ötletei, innovációra való nyitottsága és tudásban gazdag munkája a záloga annak, hogy Magyarország újabb sikereket érjen el és erős alapokon álló agrárgazdaságot építsen ki Európában.

agrotrend.hu / Miniszterelnökség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.