2021.08.03., kedd , Hermina

Hírek

2020. november 30. hétfő • 10:09

A Föld gyorsabban halad, mint azt korábban gondolták

A Föld 2000 fényévvel közelebb van egy fekete lyukhoz, mint azt korábban gondoltuk – derült ki egy új kutatásból.

A tudósok az interferometria nevű technikát használták – amely két vagy több teleszkóp fény-, rádió- vagy hanghullámainak interferenciáját ötvözi az ég részletes képének elkészítéséhez – a Japán-szerte található rádióteleszkópok által összegyűjtött információkra - írta meg a hirado.hu.

Fotó: wikimedia

Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan felbontással képes feltérképezni, mint egy 2300 km átmérőjű távcső. Ez és más csillagászok legújabb megfigyelései alapján a tudósok helyzet- és sebességtérképet készítettek, amiből kiszámolták a galaxis középpontját, a szupermasszív fekete lyukat.

A térképből kiderült, hogy a galaxis közepe a Földtől 25 800 fényévre található, a Nemzetközi Csillagászati ​​Unió 1985 óta használt a 27 700 fényéve helyett.Így az is kiderült, hogy a Föld gyorsabban halad, mint azt korábban gondolták.

A kutatás, az„ I. VERA asztrometriai katalógus” néven, elérhető a Japán Csillagászati ​​Társaság kiadványaiban. A VERA reméli, hogy az EAVN (kelet-ázsiai VLBI hálózat) adatainak felhasználásával mostantól több objektumot is megfigyelhet a galaxis szerkezetének és mozgásának jobb jellemzése érdekében.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.