FÓKUSZBAN

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A szabályos, előírás szerinti növényvédő szer felhasználás biztonságos ...

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

A kistraktor a szüretelőkocsi vontatásában, sorközkaszálásban ...

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

Hírek

2017. március 02., csütörtök • 15:19

A gabona húzza a világpiaci élelmiszerárakat

A múlt hónapban a gabonaárak 2,5 százalékkal emelkedtek januárhoz képest. A búza jelentősen, a kukorica és a rizs pedig közepes mértékben drágult. A tejtermékekért is valamelyest többet kellett fizetni februárban, főleg a vajért és tejporért.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett öt alapvető élelmiszer árindexe közel kétéves csúcson, 175,5 pontos átlagon zárt februárban – áll az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben. 

A múlt hónapban a gabonaárak 2,5 százalékkal emelkedtek januárhoz képest. Mindeközben a növényi olajok szembementek a trenddel és esetükben az árak 4,1 százalékkal csökkentek, miután a pálmaolaj iránti kereslet mérséklődött, illetve a két nagy szójaexportőr, Brazília és Argentína szójatermése a korábban vártnál jobb lesz.

Februárban már a hetedik egymást követő hónapban nőtt a FAO élelmiszerár-indexe, ezúttal leginkább a búza és kukorica drágulására – fotó: 123rf

Nőtt a szarvasmarhahús ára, mivel Ausztráliában újra felfutóban van a haszonállat-tenyésztés, így a FAO húsár-indexe is emelkedett, 1,1 százalékkal februárban. A cukor alig fél százalékot drágult: a brazil cukornádhiányt az Európai Unió megnövelt cukorrépa termelése valamelyest ellensúlyozza.

A FAO ismertette idei első gabona előrejelzését is, amely szerint 744,5 millió tonna termés várható globálisan, ami 1,8 százalékkal marad el a tavalyi rekordszinttől.

agrotrend.hu / MTI