2019.10.14., hétfő , Helén

Hírek

2019. június 14. péntek • 19:59

A gazdálkodók is véleményezhetik a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Tervet

Elkezdődött a Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Terv módosításának társadalmi egyeztetése.

Az Európai Unió által 2009-ben elfogadott, a növényvédő szerek fenntartható használatának elérését célzó közösségi fellépés kereteinek meghatározásáról szóló 2009/128/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 4. cikke értelmében minden tagállamnak Nemzeti Cselekvési Tervet (NCST) kell kidolgoznia. Ez Magyarországon 2012-ben megtörtént, ennek a felülvizsgálata zajlik jelenleg.


fotó: pixabay

A dokumentumban konkrét célokat, intézkedéseket és ütemterveket állapítanak meg a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentésére, valamint az integrált növényvédelem és az alternatív megközelítések vagy technológiák kifejlesztésének és bevezetésének ösztönzésére annak érdekében, hogy csökkenjen a növényvédőszer-használat mezőgazdasági eredetű kockázata.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a tervezet jelenleg még nem tükrözi a növényvédelmi bizottság és az minisztérium hivatalos álláspontját.

A módosított dokumentum itt érhető el, az eredeti 2012-ben elfogadott anyag pedig itt.

Az Agrárminisztérium az észrevételeket a liliana pont toth kukac am pont gov pont hu e-mail címre várja 2019. június 17-ig.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.