2021.02.28., vasárnap , Ákos, Bátor

Hírek

2020. április 09. csütörtök • 15:10

A gazdaságvédelmi akciótervbe az agráriumot érintő intézkedések is bekerültek

A koronavírus-járvány okozta helyzet kezelése érdekben bejelentett kormányzati intézkedéseket üdvözli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hozzátéve: ennek a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő részleteit a NAK és az Agrárminisztérium (AM) összehangolt javaslatai alapján dolgozták ki.

A javaslatokat a NAK az agrártárcával egyeztetve dolgozta ki a javaslatokat, amelyek a koronavírus hatásainak csökkentése érdekében szükségesek a magyar agráriumban - írja az OTP Agrár.

fotó: pixabay.com

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be a kormány legújabb gazdasági csomagját, melyekben az agrárgazdasági kamara javaslatai is jelentős súllyal szerepelnek. A gazdasági csomag számos területen érinti a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozásokat.

Ezek közül közül az egyik legfontosabb az élelmiszergazdasági támogatási programok elindítása. Ennek keretében kezdődik meg a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő program, aminek keretein belül a válsággal leginkább érintett területek (például: a bor, a sör, a pálinka, a dísznövény, a hal, valamint a szezonális zöldség-gyümölcs termékpálya ) részére támogatási forrást biztosítanak.

Emellett kedvezőbbé válik az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelhez való hozzájutás is.

Beruházási programok indításával szintén segítséget kapnak az agrár- és élelmiszeripari vállalkozók. Így elkezdődik a Mezőgazdasági stratégiai beruházási program; a Mezőgazdasági mikro- és kisvállalati beruházási program és a Élelmiszeripar stratégiai beruházási programja.

Lesznek továbbá támogatott kutatás-fejlesztési és innovációs projektek a modern adatalapú technológiák és eljárások bevezetésének és alkalmazásának ösztönzésére. Indul a Digitális Agrár Rezsicsökkentési program, amivel mérsékelhetőek a gazdák kiadásai 2021-től; a Munkahelyvédelmi bértámogatás, és a munkaidőkeret maximális időtartamának meghosszabbítása is napirendre került.

Az ágazati vállalkozások tevékenységét hivatottak egyszerűsíteni az adókönnyítések. Ennek keretében kiterjesztik a munkáltatói és munkavállalói tehercsökkentést a díszkertész-ágazat egy részére, a bortermelőkre, a pálinka-előállítókra és a kisüzemi sörfőzdékre június 30-ig. Két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó július 1-től; elhalasztják az éves beszámolók és adóbevallások határidejét szeptember 30-ra. Felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket (normál adózónak 75 napról 30-ra, megbízható adózónak 30-ról 20 napra).

Ösztönözni kívánják a hazai termékek nagyobb arányú megjelenésének a hazai közétkeztetésben és boltokban. Ennek érdekében módosítják a szabályozási környezet, így elvégzik a konyhák közösségi beszerzéseinek promotálását, optimalizálását, központosított beszerzéssel rövidítik ellátási láncot a hazai élelmiszer-gazdasági szereplők megerősítése érdekében.

Ehhez kapcsolódik az egységes védjegyrendszer bevezetése, valamint 2021-től az  élelmiszer nyomonkövetési rendszer kerül bevezetése.

Továbbá az intézkedéscsomag része a kistelepülések ellátásbiztonságának erősítés is, ehhez kapcsolódóan a szükséges logisztikai rendszer kialakítása, illetve megerősítése, munkahelymegtartó támogatások biztosítása van napirenden.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bízik benne, hogy a fenti intézkedések segítséget jelentenek a nehéz helyzetbe került tagjainak ebben a kritikus időszakban. Az egyes intézkedések részleteit várhatóan a következő napokban ismertetik, melyekről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

agrotrend.hu / OTP Agrár

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.