2021.01.24., vasárnap , Timót

Hírek

2020. november 20. péntek • 15:53

A globális felmelegedés hatására egyre több a fertőző betegség

A vadvilágot érintő, paraziták által hordozott betegségek egyre északabbra fognak terjedni a bolygó melegedésével egy új tanulmány szerint, amelyet pénteken publikáltak a Science című tudományos folyóiratban.

A tanulmány a baktériumok, gombák, vírusok és férgek okozta vadvilági betegségek fokozott terjedését vetíti elő a következő öt évtizedre – írja az MTI.

Az amerikai Notre Dame Egyetem munkatársa, Jason Rohr szerint ennek komoly hatása lehet az emberekre is. Tudjuk, hogy az újonnan felbukkanó fertőző betegségek 75 százaléka vadvilági eredetű. Éppen ezért a saját egészségünkre is gondolnunk kell, amikor olyan tanulmányokat olvasunk, amelyek eredményei azt sugallják, hogy megszaporodhatnak a fertőző betegségek a vadállatok körében – mondta a szakember, aki a tanulmány társszerzője volt.

Fotó: Getty Images

A klímaváltozás hatására MÁR MOST NÖVEKEDÉS TAPASZTALHATÓ a vadvilágot érintő betegségekben, és az emberek meg is fertőződnek a vadvilági eredetű betegségekkel, ahogy az a Covid–19 esetében is látható.

A kutatók régi éghajlati adatokat és a következő öt évtized lehetséges klímaforgatókönyveit felhasználva vázolták fel a paraziták által terjesztett vadvilági betegségek várható terjedését.  

A jelenlegi szén-dioxid-kibocsátás és melegedési ütem mellett A PARAZITÁK ELTERJEDTSÉGÉNEK „HIRTELEN” MEGUGRÁSA VÁRHATÓ a magas földrajzi szélességeken és magas tengerszint feletti magasságokban, néhányuk akár megkétszereződhet 2070-re számos északi és hegyi területen.

Amennyiben a felmelegedés lassul, akkor „jóval kisebb növekedésre lehet számítani a vadvilágot érintő fertőző betegségekben”.

agrotrend.hu / Index

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.