2020.07.10., péntek , Amália

Hírek

2017. november 22. szerda • 11:21

A gomolyasajt-készítés műhelytitkai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága által indított, „Tanuljunk együtt – Tejipari gyakorlati napok” elnevezésű program őszi, harmadik rendezvényét november 9-én tartották Mosonmagyaróváron.

A kamara élelmiszeripari igazgatósága a Tájékoztatási szolgáltatás keretében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) üzemében tartotta az őszi, harmadik „Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” elnevezésű programját a résztvevők számára. Az érdeklődők előzetesen három különböző téma és időpont közül választhattak: savanyított tejtermékek- (joghurt, kefir); túrókészítés; gomolyasajt-készítés.

A programsorozat november 9-i rendezvénye szintén sikeresen zajlott Mosonmagyaróváron. A jelentkezők egy komplex tájékoztatást kaptak az intézet munkatársaitól a sajtgyártás és ezen belül is a gomolyakészítés elméleti és gyakorlati elemeiről. Az előadások során a tej higiénés nyeréséről és a túró feldolgozási fázisainak elengedhetetlen feltételeiről is informálódtak.

fotó: nak.hu

A gyakorlatban is bemutatták a gomolyasajt gyártását, amely a jelentkezők különböző szintű felkészültségét és termék-előállító gyakorlatát figyelembe véve kitért a kézi és az üzemi ipari technológia ismertetésére, illetve bemutatására.

Ezzel, a Tájékoztatási szolgáltatás keretében biztosított díjmentes programmal a kamara szeretné segíteni az agrárium azon szereplőit, amelyek az élelmiszer-feldolgozói tevékenységük tökélesítésére törekednek, azokat is, akik most kezdenek bele a saját alapanyaguk feldolgozásába, továbbá azokat is, akik a tevékenységüket régóta folytatják.

A tejipari gyakorlati napok során az interaktív tudástár révén az érdeklődő élelmiszer-feldolgozók közvetlenül a szakemberektől kérdezhetnek és kérdéseikre érdemi választ kaphatnak, ezáltal is hozzájárulva az együttműködési készségük, a környezeti teljesítményük javításához, valamint az erőforrás-hatékonyságuk növeléséhez.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.