2022.10.05., szerda , Aurél

Hírek

2019. november 04. hétfő • 14:30

A grúz élelmiszerpiac nyitva áll a magyar élelmiszeripari cégek előtt

A NAK eltökélt szándéka, hogy élelmiszeripari tagsága számára kézzelfogható segítséget nyújtson az exporttevékenységük fejlesztése érdekében

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. (HEPA) a magyar élelmiszeripari vállalkozások számára első alkalommal szervezett beszállítói workshopot és fórumot, a georgiai Tbilisziben.


Éder Tamás, a NAK alelnöke - fotó: NAK

A NAK eltökélt szándéka, hogy élelmiszeripari tagsága számára kézzelfogható segítséget nyújtson az exporttevékenységük fejlesztése érdekében. E célból

a NAK, a HEPA és a tbiliszi magyar nagykövetség együttműködésében részvételi lehetőséget kínáltak 12 kamarai élelmiszeripari tag számára,

akiknek az élelmiszeripari workshop keretében importszabályozást érintő tájékoztatást, beszállítói találkozót, árubemutatót, B2B lehetőséget, valamint a magyar élelmiszeripari tudás promócióját biztosították.  

A beszállítói fórum célja volt, hogy számos magyarországi cég számára teremtsenek lehetőséget a georgiai piac megismerésére és az ottani bemutatkozásra. Ehhez olyan vállalatok jelentkezését várták, akik elsősorban prémiumtermékekkel szeretnének az ország és a régió piacain megjelenni.

A fórumon számos élelmiszeripari ágazatban tevékenykedő vállalkozás képviseltette magát (baromfi-, sertés-, marha-, vadhús-előállítás, gluténmentes élelmiszerek, szörpkészítés, édesipari termékek, tojástermékek, italporok). A négynapos program keretében a tbiliszi magyar nagykövetségen egy teljes napon át tartott a magyar cégek bemutatkozása.

A georgiai program tanulsága, hogy elsősorban minőségi, magasan feldolgozott élelmiszerekre van kereslet.

A helyszínen elhangzott tájékoztatás alapján a georgiai fél egyszerű engedélyezési eljárást alkalmaz a magyar cégek termékeivel szemben. Már most is számos termék bevitele engedélyezett, többek között számos állati és növényi eredetű élelmiszer.  

A NAK és a HEPA a kedvező tapasztalatokra építve a jövőben hasonló konstrukcióban, további fórumokat szervez a magyar élelmiszeripari vállalkozások számára.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.