2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2020. június 21. vasárnap • 13:36

A gyógynövényeknek sem kedvezett az időjárás

A vadon termő gyógynövények, virágok közül a bodzának és a kamillának a korábbi aszály, a hársnak a május végétől beállt esős, párás idő nem kedvezett. A kisebb termés is hozzájárult, hogy a szokásosnál hamarabb végeztek megyénkben a feldolgozással. A korábbiakhoz képest a gyűjtési kedv alábbhagyott, illetve több külföldi partner a járvány miatt kevesebb terméket rendelt.

A békéscsabai Tisza Gábor hosszú ideje foglalkozik bodzavirág-felvásárlással és -feldolgozással. Gerlai üzemükben többféle receptúra alapján állítanak elő a virágból kivonatokat. Ezeket külföldre szállítják, ahol partnereik többek között szörpöket, alkoholmentes pezsgőket készítenek, egyes termékek pedig ételek, különböző desszertek és borok ízesítését szolgálják - írja a beol.hu.

fotó: pixabay.com

– Az egész megyéből vettünk át lakossági gyűjtőhálózatunkon keresztül bodzavirágot – hangsúlyozta Tisza Gábor. – A szárazság miatt azonban idén kisebbek voltak a tölcsérek. A koronavírus következtében a megszokottnál kevesebb árut rendeltek partnereink, így a feldolgozási szezon három hét helyett csak tíz napig tartott. Sok virág kint maradt, így július végén, augusztus elején a bodzabogyót gyűjtjük be, ezt természetes ételszínezékként, tea- és lekvárkészítésre használják fel. Akár bor vagy pálinka is előállítható belőle, de ezek a költségességük miatt jóval ritkábbak.

És hogy mennyit kereshetnek a gyűjtők? Tisza Gábor elmondta, a jó lelőhellyel és szedési tapasztalattal rendelkezőknél ezer forintos órabér is kijön. Sokan fizetés- és nyugdíj-kiegészítésként szedik és adják le a vadon termő gyógynövényeket.

Patkós Tibor, a dévaványai üzemmel rendelkező Fitodry Kft. tulajdonos-ügyvezetője megerősítette ezt a kamillával kapcsolatban is.

– A nyers kamillát öt és fél óra alatt szárítjuk meg, majd azt követően bekerül a feldolgozóterembe – tért már rá cégük munkálataira. – Itt végezzük el a fejezést, vagyis elkülönítjük a növény virágát minden mellékterméktől. Ezután egy hatalmas asztalon következik a válogatás, melynek során a benne maradt szennyeződést, bogarakat, gyomot vagy kavicsot távolítjuk el. Azok a termékek, amelyek ellenőrzés után nem felelnek meg a minőségi mércének, a komposztban végzik vagy ipari termékként akár állatgyógyászati célra hasznosulnak.

fotó: pixabay.com

Dévaványán köt ki a megye és a térség gyógynövényeinek túlnyomó többsége, melyet a több mint 20 éve működő vállalkozás üzemében szakszerűen dolgoznak fel. Patkós Tibor kitért arra, a gyógynövények teljes skálája megtalálható náluk, mintegy 270-féle árucikk kerül ki a cégtől, melyek egy része hazai gyógynövény-szaküzletek, drogériák polcain landol. Évente mintegy egymillió tasak teát forgalmaznak. Külföldre – többek között Németországba, Olaszországba, Horvátországba és Ausztriába – is jelentős mennyiséget exportálnak.

Török Mihály hosszú ideig vezette a gyulai Interwald–Török és Társa Bt.-t, amit immáron a fia irányít. Ők is átvesznek, szárítanak, feldolgoznak és értékesítenek vadon termő gyógynövényeket és vadvirágmagvakat.

Elmondták, egyre inkább azt tapasztalják, hogy a lakossági gyűjtőkedv már nem a régi, de azért, ha kisebb mennyiségben is, szednek és adnak le árut.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.