Hírek

A hagyományokhoz hűen, mesterséges anyagok nélkül, konyhai hulladékokkal is lehet tojást festeni

Mesterséges úton előállított festékek helyett természetes, a konyhánkban is megtalálható anyagokkal színezzük meg a tojáshéjat

Először furcsa lehet a mesterséges festék által adott színekhez szokott szemnek a természetes tojásfestés eredményeként létrejövő natúr színek sokasága, de megéri energiát fektetni bele, jó tapasztalat és még fenntartható módszer.


fotó: thekitchn.com/

Néhány tipp az első natúr tojásfestő projekthez:

  1. Nagy segítség lehet a ternésszetes tojásfestés során, ha sikerül fehér héjú tojásokat beszereznünk, ezeken sokkal látványosabban jelennek meg a színek. Ha mégis csak barna héjú tojásoakt sikerült szerezni, kkor érdemesebb a legvilágosabbakat kiválasztani.  
  2. A mesterséges tojásfesték nélküli díszítéshez sokkal több idő kell. Érdemes 4-5 órára, vagy akár egész éjszakára a festőlében hagyni a tojásokat, hogy minél szebb színeket kapjunk. 
  3. Érdemes a tojásokat a festés előtt ecettel, mosogatószerrel zsírtalanítani, így lesznek élénkebbek és egyöntetűek a kész színek. 

A festés során megkülönböztetünk forró és hidegmódszeres eljárást. A forró módszer lényege, hogy együtt főzzük a tojásokat a festéklével, és utána abban is hagyjuk ázni és kihűlni őket a megfelelő árnyalat érdekében. A megfestett tojások felületét tovbb díszíthetjük.

A hideg módszer esetében A festéklét felfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd hidegen tesszük bele a korábban megfőzött és lehűtött tojásokat. Ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha viaszos írókázással vagy gyertyacsepegtetéssel akarunk mintát felvinni a tojáshéjra, amit a forró festék leoldana. 


fotó: thekitchn.com/

A színezőket az alábbiak szerint készítjük:

1 pohár aprított zöldséget, illetve annak héját 2 pohár vízzel forrástól számított 20 percig összefőzünk, a szín fixálásához teszünk bele 1/4 kiskanál sót és 1/4 kiskanál 20 százalékos ecetet. Többet ne mert az ecet felpuhítja a tojáshéjat.
A kurkumaporból vagy instant kávéból 1 evő-kanállal teszünk 2 pohár vízhez, a hagymahéj lehet 1/2 pohár is, mert meglepően erős színező.  A vörösbort hígítás nélkül érdemes használni. 

Az áztatást üvegedényben (pohárban, befőttesüvegben) végezzük, hogy a festék a tojást fogja be, ne az edényt. 

Barna héjú tojások színezőanyagai:

  • Kamilla: okkersárga
  • Kávé: karamell
  • Kurkumapor: sárga
  • Vöröshagyma száraz héja: lilásbordó
  • Vörösbor: barna
  • Céklahéj: vörösesbarna
  • Lilahagyma száraz héja: őzbarna
  • Lilakáposzta: zöldeskék

Fehér héjú tojások további színezőanyagai:

  • Sárgarépahéj: sárga
  • Lilakáposzta: kék 
  • Fehér káposzta: sárgászöld
  • Céklahéj: rózsaszín
  • Spenót: zöld
  • Vörösbor: kékesbordó

Áldott Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!

agrotrend.hu 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook