2021.12.05., vasárnap , Vilma

Hírek

2021. február 27. szombat • 09:33

A harmadik hullámot már nem bírja el a kereskedelem

Az elmúlt napokban több helyről is érkeztek olyan jelzések, hogy már a napi működést is veszélyezteti az újabb járványhullám a kereskedelemben.

Lehetséges, hogy nem lesznek elegendőek a kiskereskedelemben eddig megszokott védekezési előírások a koronavírus-járvány harmadik hullámában. A Magyar Nemzet megtudta: az iparági szervezetekhez mérettől, üzlettípustól függetlenül az elmúlt napokban több helyről is érkeztek olyan jelzések, hogy már a napi működést is veszélyezteti az újabb Covid-hullám.

fotó: pixabay.com

A fertőzés ráadásul a sokak által látogatott élelmiszerboltok alkalmazottainak körében terjed a leginkább.

A különféle iparcikküzletekben, élelmiszerboltokban, raktárakban, központi áruelosztó bázisokon is felütötte a fejét az agresszív vírusváltozat. Ez azt jelenti, hogy a naponta több száz, több ezer vásárlót fogadó üzletekben és az azokat kiszolgáló területeken az elkövetkező hetekben fokozott járványügyi kockázattal jár a munkavégzés.

Mint megtudtuk, a kereskedelmi szereplők legújabban amiatt aggódnak, hogy minden óvintézkedés ellenére a bolti munkavállalók lebetegedésével fokozódhat a nyomás az élelmiszer-alapellátási lánc értékesítői, beszerzői oldalán, ami az előző évi hullámok, sőt a kezdeti pánikvásárlások rohamában is jól állta a sarat.

– A magyar vállalkozások képviseletében levélben kértünk segítséget Kásler Miklós egészségügyi minisztertől azért, hogy az élelmiszerboltokban dolgozó kollégák mielőbb védettebb közegben dolgozhassanak, és hozzá tudjanak jutni a vakcinához – közölte Neubauer Katalin.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte: a boltosok a napi 8–10 órás műszakokban, hétvégéken pedig a fokozott, gyorsan cserélődő vásárlótömegben különösen ki vannak téve a megfertőződés veszélyének. Az ő védelmükre és az élelmiszer-ellátási rendszer működésének biztosítására mielőbb lehetővé kellene tenni az ebben a szektorban dolgozók védőoltását.

Neubauer Katalin jelezte: az előző járványhullámok idején néhány könnyebb fertőzéses esettel megúszták a kereskedelemben. – Ilyenkor a műszakok átszervezésével megoldották a zavartalan működést az érintett üzletekben – mondta.

fotó: wikipedia

Biztosítani kell a rendszert

Neubauer Katalin arról tájékoztatott, hogy több helyről azt a hírt kapták a napokban, hogy a kiskereskedelmi egységekben megugrott a koronavírus-fertőzések száma.

– Ami ha tovább nő, már rövid távon veszélyeztetheti a most is korlátozott nyitvatartást – szögezte le a szövetség főtitkára.

Ezért arra kérik az egészségügyi miniszter, hogy a kereskedelmi dolgozók élvezzenek előnyt a védőoltásoknál.

Legalább a regisztráció

A multiláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetségnek is jelezték, hogy egyre gyakoribbak a megbetegedések a munkavállalók körében. Vámos György főtitkár szerint manapság a legfontosabb össztársadalmi kérdés a nemzetgazdaság újraindulása, így létfontosságú a védőoltás minél szélesebb körű, gyors felvétele.

– Közös érdekünk a vírus okozta válságon hamar túljutni – jegyezte meg.

Kiemelte, hogy elsőként az a fontos, hogy mindenki regisztráljon a vakcinára, ez alapján a szakemberek már tervezhetnek. A főtitkár emlékeztetett arra is, hogy a védőoltáson kívül mennyire fontos a maszkok szabályos viselése.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.