2020.10.02., péntek , Petra

Hírek

2018. április 15. vasárnap • 11:58

A hatékony ügyintézéséhez is segítséget kapnak a gazdák

Optimizmus jellemzi a baromfiágazatot: kiemelkedő lehet a víziszárnyas-termelés, a magyar zöldségek váltják le az importot, elindult a földtulajdoni viszonyt tisztázó program, előnyt jelentene a jégkármérséklő rendszer kiterjesztése, idén is számíthatnak a termelők a falugazdász segítségére - ezek voltak a hét hírei az Agrotrend.hu-n.

Több tízezer olyan ingatlan található az országban, amelynek különböző okokból tisztázandóak a tulajdoni viszonyai. Ezek hasznosíthatóságához jogalkotásra is szükség lesz. A földek tulajdonviszonyait tisztázó program költsége 9,5 milliárd forint, amely része a már 8 éve elindított intézkedéseknek, amely a gazdák számára könnyebb hozzáférhetőséget biztosít a mezőgazdasági területekhez. Ezt a cél szolgálták az állami területek bérbeadása, a "Földet a gazdáknak!", valamint az osztatlan közös földterületek kimérése, szétmérése is.

Az egységes kérelmek idei benyújtási időszakának kezdetével a falugazdászok számára is megnő feladatok száma. Idén 44 jogcímre lehet támogatási és kifizetési kérelmet benyújtani, elektronikus formában. A folyamathoz, azaz a kérelmek elkészítésében és benyújtásában is ingyenes segítséget nyújtanak a gazdálkodóknak Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai. Mivel több jogcím esetében is változtak a vonatkozó előírások és kötelezettségek javasolt időpont-egyeztetéssel igénybe venni a szolgáltatást, vagy a kamara honlapján tájékozódni. Őstermelői vagy kamarai kártyával gyorsítható az ügyintézés.

Az  Artisjus-védett „Garancia” program kézzelfogható, konkrét segítséget képes nyújtani valamennyi, arra rászoruló agárvállalkozásnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felkarolta e programot, annak érdekében, hogy a gazdák legszélesebb köréhez eljuthasson az információ, és szükség esetén a felkészült segítség, amellyel képes saját biztonságát teljes mértékben megerősíteni. A program igyekszik biztosítani minden agrárvállalkozónak az esélyt arra, hogy amennyiben bármilyen jogsértés, kár érte, számláit nem fizették ki, bűncselekmény áldozata lett, helyreálljon a normális, jogszerű állapot.

A madárinfluenza okozta termeléscsökkenés után természetes a termelés felfutása, továbbá a brazil csirke nyomásától megszabadultak a hazai baromfitenyésztők amikor az Európai Unió részlegesen korlátozta a dél-amerikai országból származó baromfihús importját. Mindez a termelők részéről a becslések szerint a tavalyi, összesen 601 ezer tonnás baromfitermelést mintegy 100 ezer tonnás emelést jelent. A pulya esetében várnak stagnálást, egyébként brojlercsirkénél 8,3 százalékkal, víziszárnyasok esetében kiugróan magas 60 százalékkalterveznek többet hizlalni.

E hónaptól a korai magyar zöldségek teljes választéka elérhetővé válik a piacon. A legkorábbi termékek közül a retek, a hagyma és a salátafélék mellett mára már a teljes választék – paprika, paradicsom, uborkafélék, hajtatott sárgarépa, káposztafélék – a korai kínálat része. Jelenleg mintegy 400 ezer tonna hajtatott zöldségfélét állítanak elő Magyarországon, melynek 90 százalékát itthon értékesítik. A magyar hajtatott zöldségfélék minden nap frissen kerülnek a fogyasztók asztalára, amelyek zárt térben megvalósított termesztésból kifolyólag biológiai növényvédelemmel vegyszermentesen előállíthatóak.

fotó: Pixabay

A cukorrépa vetése folyamatban van, a legfrissebb információk szerint a tervezett terület egyharmadán már végeztek a munkálatokkal a gazdák. Idén a tervezett vetésterület mintegy 1500 hektárral marad el a korábbi évek átlagától. A visszaesésben minden bizonnyal szerepet játszik a tény, hogy a cukor ára nagyot esett az elmúlt hónapokban.

Az öntözéshez szükséges vízilétesítmények kialakítása is vízjogi engedélyes tevékenység, amely kétlépcsős (létesítési és üzemeltetési) engedélyezési eljárásban szerezhető meg. Fontos, hogy jól átgondoltan, a megfelelően felkészült vízitervezővel készüljön el a létesítési engedélyhez szükséges tervdokumentáció. Az engedélyt a területileg illetékes fővárosi/megyei katasztrófavédelmi igazgatóság adja ki. Az általános adatok mellett, érintett terület helyét kell megnevezni, valamint szükséges műszaki leírás és helyszínrajz a megadott szempontok szerint.

Ma még jelezhetik a kincstárnak, ha téli fagykár érte az ültetvényüket. A kárenyhítési alapban az idén is elegendő összeg van a hozzájárulások kifizetésére. Az érintettek a Magyar Államkincstár (MÁK) erre a célra szolgáló elektronikus felületén intézhetik a bejelentést. A jogszabályok szerint akkor kaphatnak kompenzációt a pórul járt termelők, ha a káresemény után 15 napon belül jelzik az illetékeseknek, hogy mekkora hozamcsökkenést okozott az adott természeti jelenség.

fotó: MTI

Az őstermelők 2018. március 20-ig érvényesíthették díjmentesen igazolványukat annak érdekében, hogy értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák. A gazdálkodók azon kis hányada, aki nem jelentkezett igazolványügyben, elsősorban azért nem tette, mert jelenleg nem végez értékesítést, azonban ha valakimeggondolná magát plusz költségráfordítással megteheti. Az őstermelői tevékenységről szóló igazolás illetékköteles, illetve az igazolványról hatósági bizonyítvány kiállítása a Nébihnél kérelmezhető.

Az elmúlt néhány hónapban 152 pártoló tagsági igény érkezett a határon túli gazdálkodók köréből a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához. Így a május 1-jén induló országos jégkármérséklő rendszer az egész Kárpát-medencében működhet majd. Azért fontos a rendszer kiterjesztése mert, a talajgenerátor-rendszer a terület széleit kevésbé védi, mint a központi részeket, és a légmozgástól függően előfordulhat, hogy a határon túl kell megkezdeni a védekezést azért, hogy a határon belül tudjanak megelőzni károkat. A kiépülő rendszer 50 milliárd forint termelési értéket óv meg.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.