2020.01.26., vasárnap , Vanda,Paula

Hírek

2016. március 09. szerda • 11:22

A hazai génmegőrzés sikere: díjat nyert a Pannon Magbank program

Ahhoz, hogy Földünk egyre növekvő népességét élelmezni tudjuk, olyan növényfajtákra lesz szükség, amelyek a megváltozott éghajlati viszonyok között is képesek fennmaradni. Az ellenálló fajtákat pedig a tájfajtákból tudják a szakemberek kinemesíteni. Többek között ezért van szükség a hagyományos növényfajták génmegőrzésére.


fotó: 123rf

Tapasztaljuk a környezeti változásokat – mondta az M1 Magyar Gazda című műsorában Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Soha nem látott méretű, 150 napos szárazság köszöntött ránk tavaly, amire megfelelő válaszokat kell adni. Megjegyezte, hogy egy nagyobb mértékű beavatkozásnál – amikor a magyar rögön kialakult növényi tulajdonságok is megváltoznak – nincs később hova visszanyúlni.

Tápiószelén 1954-ben Jánossy Andor kezdeményezésére jött létre a mai Növényi Diverzitás Központ elődje ahol elkezdték gyűjteni a termesztésből kiszorult mezőgazdasági növényeket. Az intézet az évek során többször átalakult, de alapvető tevékenysége megmaradt. A központ 2010 óta működik a jelenlegi formában.

A tápiószelei Növénydiverzitás Központ (NöDiK) alapfeladata, hogy fenntartsa országos szinten a szántóföldi és zöldségnövény génbankot. Horváth Lajos, a központ osztályvezetője hozzátette egyéb génbanki tevékenységet más intézmények végeznek az országban.

A NöDiK feladatai közé tartozik a géntartalékok gyűjtésén, szaporításán és vizsgálatán kívül, a tárolt magok közreadása is. Ez azt jelenti, hogy akinek kedve van ilyen tájfajtákat termeszteni, az a Központtól igényelhet magokat.

Horváth Lajos elmondta, hogy jelen pillanatban legnépszerűbb növények a zöldségfélék, azok közül is a paprika és a paradicsom, de legalább ennyire közkedvelt a kukorica, és más a gabonafélék. Azok a növények is egyre keresettebbek, amelyek Magyarország területén csak kisebb, mértékben voltak jelen, mint például a csicsóka vagy a batáta.

A NöDiK keretein belül valósult meg 2010 és 2014 között a Pannon Magban projekt, melynek célja a vadon élő növényfajok génállományának megőrzése. A projektet az Európai Bizottság Legjobb Life természetvédelmi program díjjal jutalmazta.

A magbanki megőrzés alapvető célja a hosszú távú megőrzés – hangsúlyozta Peti Erzsébet, a Pannon Magbank programvezetője. Nagyon sok olyan faj van, amely az emberi tevékenység, a klímaváltozás vagy egyéb ok miatt veszélyeztetetté vált, tehát fennáll annak a veszélye, hogy néhány éven belül eltűnjenek a természetes élőhelyükről. Ehhez kínál többek között jó lehetőséget a magbank, ahonnan, például természetvédelmi, kutatási, oktatási célra van lehetőség a magok kiadásra - mondta.

A magbank programban az eredetileg tervezett 800 faj helyett 910-et sikerült begyűjteni. A Központ más intézményekkel együttműködve nem csak génbanki tevékenységet végez: célul tűzték ki egyes veszélyeztetett fajták újratelepítését is.


agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.