2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2021. augusztus 22. vasárnap • 13:13

A hazai mezőgazdaságban lüktet az összetartó erő

Számos pályázat segíti a magyar gazdálkodók céljai megvalósulását és fenntartását, amik további kiváló termékek előállítását teszik lehetővé. A Magyarok Kenyere Program is azt támasztja alá, hogy az agráriumban példaértékű összetartás rejlik. A hét legfontosabb agrárhíreit foglaltuk össze.

A nők kulcsszerepet játszanak a vidéki térségek fejlődésében - Tizenegy ország részvételével nemzetközi miniszteri konferenciát szervezett pénteken Kranjban a szlovén Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Erdészeti Minisztérium, amelynek témája a nők helyzete a vidéki térségekben volt. Az eseményen számos nyugat-balkáni ország képviseltette magát, Franciaország, Németország és Ausztria mellett.

Ötven hagymatermesztő találkozott a fajtabemutatón - Idén augusztus 11-én megrendezésre került a tavaszi vetésű hagymák bemutatója a Békés megyei Kamuton. A rendezvény több mint 50 hagymatermesztő, illetve a vetőmagos cégek képviselőivel zajlott.

Magyarok Kenyere: kétszázhúsz zsák búzával járul hozzá a Talentis Agro Zrt. - Idén mintegy 11 tonna búzával járul hozzá a Magyarok Kenyeréhez a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő programban az ország számos pontján várják a gazdák felajánlásait, az összegyűlt gabonát húsz malomban őrlik majd meg. A Talentis Agro Zrt. megalakulása óta hozzájárul adományával a kezdeményezés sikeréhez, idén az ország tizenegy különböző pontján működő agrárvállalkozása csaknem 11.000 kg, azaz 11 tonna búzát ajánl fel.

Bemutatjuk Magyarország Legszebb Birtoka Családi gazdaság kategória döntőseit! - Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarország Legszebb Birtoka díj kiírása. A következő napokban bemutatjuk azokat a jelölteket, akik bejutottak a döntőbe, ezúttal tekintsük meg a Családi gazdaság kategória döntőseit!

A vártnál kevesebben szállnak ki a holland sertésszektorból - Mivel e lap hasábjain már többször írtam arról a holland programról, amely állami forrásokból kívánja a sertésszektor környezetterhelését mérsékelni, telepeket bezárni, kötelességemnek érzem a folyamatról és főként tanulságairól beszámolni. A leépítés ugyanis nem megy simán.

Tolnában is befejeződött az aratás - A gabona már a raktárakban van, az aratás befejeződött, így az őszi búza mellett a rozs, az árpa, a repce, a zab és a magborsó is.

Újabb élelmiszeripari pályázatok nyíltak meg - Jelentette be Nagy István Debrecenben, a harmincadik jubileumi Farmerexpó nemzetközi mezőgazdasági élelmiszeripari szakkiállítás, és a 16. Hortico zöldség-gyümölcs kertészeti szakkiállítás megnyitóján. Az agrárminiszter kiemelte: a kétszázmilliárd forintos pályázati keretösszeg forrásaiból az élelmiszeripari és a borászati tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések támogathatók.

A kullancsok kedvenc nyári hónapja az augusztus – kullancsbiztos tippek mindenkinek - Gondolta volna, hogy akárcsak a vámpírok, a kullancsok is kerülik a napfényt? Többek között erre a meglepő kérdésre is választ kaphatunk alábbi cikkünk segítségével, amelyben Dr. Kovács Szilvia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének egyetemi docense kalauzolja el az olvasókat a kullancsok világába.

Földet a gazdáknak! - Módosítható a haszonbérbe adott földterület bérleti díja tulajdonosváltás esetén. Ha nem sikerül megegyezni, és a bérleti díj jelentősen eltér a helyi piaci áraktól, a szerződés a bérlési idő vége előtt is felmondható.

A magyar pálinka minőségét ellenőrzik - Fokozottan vizsgálja októberig a kajszibarack- és málnapálinkákat kora ősszel a Nébih. Az ellenőrzésre azért van szükség, mert a kedvezőtlen időjárás miatt idén ezekből a gyümölcsökből kevés termett, de a legtöbb gyümölcspálinkát szabályosan továbbra is csak hazai alapanyagokból, hagyományos eljárással lehet készíteni.

A hazai szőlő-bor ágazat támogatásáról döntött a kormány - A hazai szőlő-bor ágazat koronavírus-járvány negatív hatásainak rövid és középtávú kezelése érdekében a vendéglátásban és borturizmusban érdekelt pincészetek támogatásáról, valamint az állami bormarketing program forrásainak jelentős megemeléséről döntött a kormány- mondta Nagy István agrárminiszter.

Hatályba lépett az új bortörvény és végrehajtási rendeletei - 2021. augusztus 1-jén hatályba lépett az új bortörvény és két végrehajtási rendelete, a jelentős adminisztratív egyszerűsítéseket tartalmazó új borjogi szabályozás intézkedéseit csak 2022 augusztusától kell alkalmazni- jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Az egyik, már most életbe lépő könnyítés jegyében a termelőknek – a régi szabályokkal ellentétben – immár analitikai és érzékszervi vizsgálat nélkül lehetőségük van a murci forgalomba hozatalára.

AGRO7 - A hét agrárhírei - Lezárultak a Magyarország Legszebb Birtoka birtoklátogatásai, így augusztus végén derül ki kié lesz Magyarország Legszebb Birtoka.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.