2021.08.03., kedd , Hermina

Hírek

2018. március 28. szerda • 15:59

A hét témája: A legjobb kárenyhítés az, amikor a kár nem következik be!

Célegyenesbe fordult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Európában egyedülálló, teljes lefedettséget adó jégkármérséklő rendszere! Csak a mezőgazdaságban megközelítőleg 50 milliárd forint az a termelési érték, ami a rendszer alkalmazásával megvédhető.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élére állt azoknak a gazdálkodói és kormányzati törekvéseknek, amelyek országos hatókörű jégkármérséklő rendszer kialakítását szorgalmazták. A köztestület 2018. május 1-jén állítja üzembe az országos jégkármérséklő rendszert, amely talajgenerátoros módszerre épül.

Győrffy Balázs és Jakab István bemutatják jégkármérséklő rendszer működését - fotó: agrotrend.hu

- Az elmúlt 35 év megfigyelései alapján hazánkban a mezőgazdasági károk 20%-át okozta a jég, ezért az országot lefedő program számszerűen is mérhető a gazdák számára - mondta Győrffy Balázs a rendszer bemutatója alkalmából. - Mi a több megoldás közül a talangenerátoros technológiát választottuk, ez tűnt a tapasztalatok alapján a legjobb megoldásnak. Egy védekezésre elköltött forint mintegy 32-33 forint megtermelt értéket óvhat meg, mely óriási előrelépés a termésbiztonság szempontjából - tette hozzá a NAK elnöke.

Bár olyan megoldás nincs, ami 100%-osan kiküszöbölné a jég okozta károkat, ám

ez a rendszer garantálni tudja, hogy a földre érő jégszemcsék jelentősen kisebbek lesznek. 

A jégkármérséklés során ugyanis a talaj felszínén működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, amiket nagy koncentrációban juttatnak a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. A technológia alkalmazásával mesterséges módon csökkentik a jégszemcsék átmérőjét, ezzel párhuzamosan pedig több jégszem keletkezik. Ezek a föld felszínéhez közeledve nagyobb valószínűség szerint elolvadnak, vagy ha nem is olvadnak el teljesen, sokkal kisebb átmérővel érik el a talajt, így az általuk okozott kár mértéke jelentősen csökkenthető.

A rendszer kivitelezése mintegy kétmilliárd forintba került, működtetése nem jelent többletköltséget a gazdák számára,

hiszen a mintegy 1,5 milliárd forintos éves költségét a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák.

Ezidáig Magyarország területének egyharmadát védte jégelhárító rendszer, amit Baranya, Somogy és Tolna megyékben a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés (NEFELA) működtet. 

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke a bemutatón kifejtette: a rendszer felállítása az első olyan nemzeti összefogásként megvalósuló program, ahol az ágazat összes szereplője összefogott a termésbiztonság növelésének érdekében.

- Az éghajlatváltozás olyan fázisában vagyunk, ahol a természeti kihívásokra a tudomány és a technológia segítségével kell megadnunk a válaszokat. Meggyőződésem, hogy ez az első, de nagyon erős, jól kiépített lépés a kárenyhítés folyamatában - hangsúlyozta a MAGOSZ elnöke.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.