2021.04.21., szerda , Konrád

Hírek

2017. december 20. szerda • 17:59

A hét témája: Együtt építkezik és ünnepel a magyar gazdatársadalom

Továbbra is az a célkitűzés, hogy a magyar agrárgazdaság és az élelmiszeripar, valamint a kereskedelem erőforrásait kihasználva az eddiginél is versenyképesebb legyen a bel- és külföldi piacokon egyaránt.

- A teljes magyar gazdatársadalom együtt építkezik és együtt ünnepel a nemzet házában - mondta Jakab István, az agrárkamarai választásokon győztes jelölő szervezet vezetője - az Országgyűlés alelnöke - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlésének alakuló ülésén. - A rendszerváltás óta azon dolgoztunk, hogy megteremtsük hazánkban a korszerű agrár- és élelmiszergazdaság működésének, valamint az élhető vidék feltételeit - tette hozzá a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke.

Jakab István: A kormánnyal kötött megállapodás, a korrekt együttműködés megteremtette az agrárbékét - fotó: MTI

Hangsúlyozta: a Fidesz és a Magosz közötti kapcsolat azonos értékrenden alapuló erős szövetség, ami több mint két évtizede biztosítja, hogy a magyar gazdálkodók, a magyar agrár- és élelmiszergazdaság sorsáról, az őket érintő ügyekben nélkülük döntés ne szülessen. Az ágazat képviselői ott vannak a parlamentben és a kormányban, javaslatokat tesznek, kifejtik álláspontjukat a jövőjüket érintő kérdésekben.

A magas szintű szakmai munka, a falugazdász-hálózat újjászervezése, a nemzetközi kapcsolatok megerősítése és a szövetségesekkel kialakított szoros kapcsolat megalapozta az eredményeket.

- Az összefogáson túl szükség van az intenzitás, a feldolgozottság növelésére - jelentette ki Győrffy Balázs, a testület elnöke. - Ha megnézzük, hogy hazánkban az egy hektáron előállított jövedelem hogyan viszonyul a nemzetközi versenyben a versenytársainkhoz, akkor látható, hogy komoly növekedési potenciállal rendelkezünk - tette hozzá.

A képen Orbán Viktor és Győrffy Balázs - fotó: agrotrend.hu

A november 3-ai választáson mintegy 50 ezer tag élt szavazati jogával, négyszer annyi, mint 2013-ban. Európai összehasonlításban a 13,2 százalékos részvételi arány kifejezetten jónak minősíthető. 

- A magyar emberek, a föld és a víz olyan fundamentális adottságunk, amelyek védelme és gazdagítása a mindenkori magyar kormány elsődleges kötelessége - jelentette ki Orbán Viktor. A termőföld magyar kézben tartásával kapcsolatban nyomatékosította: Magyarország egyetlen más nemzetnek sem lesz az "előkertje".

"A mi nemzeti egyszeregyünk: ez a mi földünk, a mi munkánk, minket illet, és nekünk is kell, hogy hasznot hajtson"

- mondta a miniszterelnök.

A kamara vezetése változatlan: középen Győrffy Balázs NAK-elnök és Jakab István Magosz-elnök, alelnökök Éder Tamás, Kis Miklós Zsolt, Zászlós Tibor és ifj. Hubai Imre - fotó: agrotrend.hu

A termésbiztonság megteremtése, a jogi környezet gazdálkodóbaráttá tétele, az uniós források egyszerű lehívhatósága, a rendelkezésre álló források hatékony felhasználása, a tudásátadás és az innovációk megismertetése jelentik a következő 5 év legfontosabb elemeit.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.