2020.03.31., kedd , Árpád

Hírek

2019. május 26. vasárnap • 12:45

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű holdja is van, ami stabilizálja a bolygó forgását. A kutatók már eddig is tudták, hogy mindkettőnek nagy jelentősége volt a földi élet kialakulásában, viszont a Münster Egyetem csillagászai most megmutatták, hogy a víz a Hold keletkezésével egy időben – nagyjából 4,4 milliárd évvel ezelőtt – került a Földre.

A Hold létrejöttéhez arra volt szükség, hogy a korai Föld egy nagyjából a Mars méretének megfelelő égitesttel (Theia) ütközzön. A Theia-ról sok ideje úgy gondolják, hogy a Naprendszeren belső részéről érkezett, viszont az új kutatás szerint valójában a külső részről jöhetett és hatalmas mennyiségű vizet hozott magával.

A Hold nagyban befolyásolja mindannyiunk életét - fotó: pixabay.com

Mivel a Föld a Naprendszer ‘száraz’ részében található, így meglepő, hogy felszínén mégis van víz. Hogy megértsük mi is húzódik emögött 4,5 milliárd évvel ezelőttre, a Naprendszer kialakulásához kell visszaugranunk. Az eddigi kutatások szerint a rendszer az idő előrehaladtával úgy változott, hogy a ‘száraz’ és a ‘nedves’ (széntartalmú) anyagok szétváltak a Naprendszer belső és külső részére. Amíg az elmélet az, hogy vízben gazdag meteoritokon érkezett a víz a Földre, viszont arról keveset lehet tudni, hogy mikor és ténylegesen milyen formában.

Most a kutatók molibdén izotópok vizsgálatával igyekeztek meghatározni, hogy a Földi anyag honnan is eredeztethető.

A vizsgálatok demonstrálták, hogy a Földi molibdén egy része a Naprendszer külső részéről származik. A molibdén azért biztosít jó lehetőséget az anyagok eredetének meghatározására, mivel általánosan vashoz kötődik, így a Föld kialakulásánál a magba gyűlt össze. Emiatt a kéregben található molibdén a Föld keletkezésének későbbi szakaszaiban került oda.

Azonban az új kutatásban nem csak erre derült fény, hanem arra is, hogy a molibdén jelentős része a Theia égitest Földel való ütközésekor került bolygónkra és mivel erről a molibdénről már meghatározták, hogy a Naprendszer külső részéről származik, így nagy valószínűséggel ez igaz a Theiara is.

További számítások szerint a földi víz szinte teljes egésze Theiaról származik, ami szerint tovább erősödik az az elképzelés, hogy a Hold létrejötte nélkül nem lenne élet ma a Földön.

agrotrend.hu / arsratio.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.