2020.10.21., szerda , Orsolya

Hírek

2020. július 02. csütörtök • 11:07

A hormonháztartást zavaró anyagok okozta terhelés különböző megítélése

A környezetvédelmi bizottságban a szakértők megvitatták a vegyi növényvédő szerek emberi hormonokra gyakorolt hatásait és következményeit.

A szakértők nagyon eltérően becsülik meg a hormonháztartást zavaró vegyi anyagok emberi egészségre gyakorolt terhelő hatásait és az ebből adódó teendőket. Ez a német parlament Környezetvédelmi Bizottságának nyilvános meghallgatásán vált nyilvánvalóvá, ahol az endokrin rendszert károsító anyagokkal foglalkozó szakértők is jelen voltak - írja a TopAgrar.

Növényvédelem; a Zöldek nemzeti cselekvési tervet akarnak az egészség és a környezet védelme érdekében, a hormonháztartást zavaró vegyi anyagokkal szemben (Képforrás: pixabay.de / Th G)

A meghallgatás oka a Zöldek indítványa volt, amely nemzeti cselekvési terv kidolgozására szólít fel, az emberi egészség és a környezet védelme érdekében a hormonháztartást károsító vegyi anyagokkal szemben. A Zöldek szerint a német szövetségi kormánynak be kell tiltania a biszfenol A-t, valamint a perfluorozott és polifluorozott vegyi anyagokat az élelmiszer-ipari termékekben, és ki kell dolgoznia, ill. végre kell hajtania a növényvédő szerek és a biocidok csökkentésére, valamint a magán felhasználásra szánt vegyi-szintetikus szerek betiltására irányuló stratégiáját.

A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) képviselő Philip Marx-Stölting a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy az endokrin rendszert károsító anyagok értékelését harmonizálni kell. A BfR támogatja az EU Bizottságot a szabályozásokat átfogó értékelés kialakításában. Stölting amellett foglalt állást, hogy mindig közösen vizsgálják meg a veszélyességi potenciált és az expozíciót.

Gerd Romanowski a Vegyipar Szövetségéből (VCI) hangsúlyozta, hogy az EU szintjén már nagyon messzemenő szabályozás vonatkozik minden vegyi anyagra, amelyek a világon a "legigényesebbeknek és a legmagasabb szintű védettséget biztosítónak” számítanak. A nemzeti egyéni erőfeszítések az átláthatóság hiányához és bizonytalansághoz vezettek - figyelmeztetett Romanowski.

fotó: pixabay.com

Klaus Günter Steinhäuser vegyész úgy látja, hogy "sürgős cselekvésre van szükség". Véleménye szerint a feltételezhetően hormonális hatással bíró anyagokat és "ahol tudományosan indokolt, egész anyagcsoportokat" is ide kell sorolni.

Gunter Kuhnle a Readingi Egyetem hallgatója megjegyezte, hogy számos egyéb tényező, például az étrend és az életmód is utal egyes betegségek, például a rák magasabb előfordulási kockázatára. "A javaslat, hogy a veszély alapú értékelési megközelítést részesítsék előnyben a kockázat alapú megközelítéssel szemben, nem hiszem, hogy reális, mert expozíció nélkül nincs kockázat.” - mondta Kuhnle.

A Greenpeace képviseletében Manfred Santen Franciaországra hivatkozva nemzeti cselekvési tervet követelt a német szövetségi kormánytól az ilyen vegyi anyagok használatának megszüntetésére.

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.