2020.11.25., szerda , Katalin

Hírek

2020. március 15. vasárnap • 12:03

A hosszútávú uniós költségvetés elfogadásának késése visszavetheti az agrárpolitika ambícióit

Az Európai Unió 2021-2027-es többéves pénzügyi kerete (MFF), valamint a 2020 utáni közös agrárpolitika (KAP) elfogadásának késése legalább egy évvel visszavetheti a nagyobb ambíciókat felmutató uniós agrárpolitikát - figyelmeztetett az Európai Unió luxembourgi központú számvevőszéke jelentésében.

 A dokumentumban emlékeztettek: a költségvetés késedelmes elfogadása okán az uniós bizottság 2021-re átmeneti szabályokat javasolt a KAP-ban, hogy a jelenlegi politika 2020-as lejártát követően az új KAP hatályba lépéséig is tovább lehessen támogatni az unió mezőgazdasági termelőit és a vidékfejlesztést.


fotó: pixabay

Az Európai Számvevőszék szerint a késedelemből adódó időt az Európai Bizottság által januárban bemutatott úgynevezett európai zöld megállapodásban megfogalmazott éghajlati és környezeti kihívások kezelésére, a jövőbeli KAP megbízható irányítási rendszereinek kidolgozására és a teljesítménymérési keret tökéletesítésére kell fordítani.

A jelentés rámutat, a bizottsági javaslat lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy vidékfejlesztési programjukat egy évvel, 2021 végéig meghosszabbítsák.

A számvevők ezzel összefüggésben úgy vélekedtek, hogy a régi szabályok szerint felhasznált új támogatások esetében a tagállamoknak legalább olyan vagy magasabb szintű környezeti és éghajlati ambíciókat kell megcélozniuk, mint korábban. Elemzésükből az derült ki, hogy egyre nagyobb figyelem irányul az olyan kifizetésekre, amikor nem valódi mezőgazdasági termelők vásárolnak mezőgazdasági földterületet, hogy KAP-kifizetésekben részesüljenek.

Arra szólították fel az Európai Bizottságot és az uniós döntéshozókat, hogy a plusz évet használják fel a kockázatoknak, illetve annak felmérésére, hogy szükség van-e a KAP 2020 utáni időszakára vonatkozó javaslatokban szereplő kritériumok felülvizsgálatára.

Végezetül rámutattak arra is, hogy mivel a jelenlegi időszak utólagos értékelésének határideje 2026 végére tolódott ki, az uniós bizottság úgy készítené el a 2027 utáni KAP-ra vonatkozó javaslatát, hogy nem értékelte előzőleg teljes mértékben a 2014-2020-as KAP teljesítményét.

Az Európai Bizottság 2018-ban javaslatot tett a KAP 2020 utáni időszakára 2021. január 1-jei hatállyal. A javaslat értelmében a termelők már nem egyszerűen a szabályok betartásáért részesülnének kifizetésben, hanem számítana a tagállami stratégiai tervekben rögzített célokhoz mért teljesítményük is. Ugyanebben az évben az Európai Számvevőszék a KAP-reformjavaslatról szóló véleményében észrevételezte, hogy a javaslat elmarad a környezetbarátabb és megbízhatóbb teljesítményalapú megközelítést célzó uniós törekvésektől.

Ha az új többéves pénzügyi keretről nem születik megállapodás 2020-ban, akkor 2021-ben a jelenlegi pénzügyi felső határokat kell alkalmazni.

A korábban említett átmeneti szabályozás az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból (EMGA) nyújtott támogatásra vonatkozik, és a KAP több aspektusát érinti, köztük a többéves kötelezettségvállalásokat, a környezetvédelmi és éghajlati ambíciókat, a kifizetések ütemezését és az értékelési intézkedéseket.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.