2021.01.18., hétfő , Piroska

Hírek

2020. november 25. szerda • 09:14

A húsevő prémes állatok prémcélú hasznosítását szigorítják

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban.

Ovádi Péter elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel - írta honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos kiemelte, 2020-ban az Európai Unió több tagállamában számos COVID-kitörés történt nyércfarmokon, Dániában pedig a teljes nyércállomány felszámolásáról döntöttek. Noha jelenleg hazánkban sem nyérc-, sem nutria-, sem görény-, sem rókatelep nem található, ugyanakkor ezen szőrméjükért tartott állatok tartásával kapcsolatban súlyos állatvédelmi aggályok merültek fel már az elmúlt években is külföldön.

Fotó: wikimedia

Ovádi Péter hangsúlyozta, fenti okok miatt különösen fontosnak tartotta, hogy az állatvédelmi és közegészségügyi kockázatok csökkentése miatt időben és hatékonyan léphessenek fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosítása ellen a vonatkozó szabályozás felülvizsgálatával egy ütemben. Hozzátette, a természeti, gazdasági és állatvédelmi problémák megelőzése érdekében a kormányzat ettől a lépéstől azt várja, hogy a jövőben ne lehessen Magyarországra telepíteni az EU-tagállamokban betiltott telepek állományait.

A húsevő prémes állatok prémcélú hasznosítását módosító rendeletet Nagy István miniszter aláírta, a részletszabályok a Magyar Közlönyben jelennek meg.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.