2022.11.27., vasárnap , Virgil

Hírek

2022. augusztus 28. vasárnap • 10:14

A James Webb új eredménye: először mutattak ki szén-dioxidot exobolygó légkörében

A szén-dioxid kimutatása a Naprendszeren kívüli bolygók légkörében fontos lépés az életre alkalmas világok keresésében.

A szén-dioxid a Föld légkörének központi eleme, ami szerepet játszik az éghajlat alakulásában. Azzal, hogy kimutatták a Naprendszeren kívüli bolygók légkörében, előrelépés történt más életre alkalmas bolygók keresésében – írja a felfedezést "szenzációsnak" nevező csütörtöki közleményében a berni és a genfi egyetem, írta az Infostart. A két egyetem nemzetközi kutatócsoportjának első eredményeit a Nature című tudományos folyóiratban teszik közzé.

A WASP-39b egy Naphoz hasonló csillag körül keringő forró gázóriás, ami Földtől hétszáz fényévre található. A kutatócsoport a szén-dioxid jelenlétét úgynevezett közeli infravörös spektrográf segítségével mutatta ki a WASP-39b légkörén áthaladó fényben.

Fotó: wikimedia

Natalie Batalha, a nemzetközi kutatócsoport amerikai vezetője szerint "a szén-dioxid egyértelmű nyomának felfedezése a WASP-39b-n jó jel mind a kisebb, Föld-méretű bolygók légkörének felfedezéséhez, mind más gázok, köztük a metán, vagy például a víz gyakoriságának méréséhez."

A légkör összetételének meghatározása segítséget nyújt a bolygó keletkezésének és fejlődésének megértéséhez – írják a sajtóközleményben. A Webb-misszió az amerikai, az európai és kanadai űrkutatási hivatal együttműködésében valósul meg, a teleszkóp több évtizedes előkészületek után 2021 decemberében indult, majd állt pályára több mint másfél millió kilométerre a Földtől.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.