2021.03.02., kedd , Lujza

Hírek

2020. április 01. szerda • 08:19

A járvány ideje alatt zavartalanul működik az RWA árukiszállítása

Szijártó Bálinttal, az RWA Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk arról, hogy a jelenlegi helyzet sem befolyásolja a cég működését, a gazdáknak folyamatosan szállítanak árut a továbbiakban is.

- A jelenlegi kritikus helyzet miatt a gazdatársak jellemzően három dolog miatt aggódnak: az egyik, hogy az input anyagok kiszállítása folyamatosan biztosított-e, vannak-e készleteitek, a másik a raktáron lévő és a majd újonnan betakarított termények átvétele, a harmadik pedig a gázolaj lesz…

- Folyamatos a kiszállítás a gazdákhoz, valamint folyamatos a beszállítóktól a raktárunkba való betárolás az input anyagokból. Természetesen bennünket is érintenek a koronavírussal kapcsolatos szabályozások, emiatt fél házzal működünk, az adminisztrációs csapat fele otthonról dolgozik, a másik fele pedig az irodából. Ők váltják egymást bizonyos időközönként. A telephelyeink folyamatosan nyitva vannak, folyamatosan tudunk árut kiszállítani a termelőknek, valamint ők is be tudnak jönni hozzánk áruért, hogyha annyira sürgős nekik a felhasználás.

- Hány telephelyen kereshetik fel önöket a termelők?

Az ikrényi telephelyünk van nyitva a hét hat napján, ezenkívül a kerekharaszti és a csongrádi telephelyeink is hétfőtől szombatig nyitva állnak.

- Ha valamilyen input anyagból, műtrágyából, vetőmagból elfogy a készlet, tudnak utánpótlást hozni?

- Műtrágyából elég nagy mennyiségben a kikötőkben tárolunk árut mind karbamidból, mind 27-es nitrogénből, mind pedig a komplex műtrágyából elég komoly készletünk van. Ezen felül bármikor tudunk utánrendelni, vetőmagból pedig az a szerencsés helyzetünk van, hogy mi képviseljük a MAS SEEDS nemesítőházat, így teljes mértékben el vagyunk látva.

- Sok gazdában felmerül, hogy ha a raktáron levő készleteket most szeretné eladni, akkor azt át tudják venni? S, ugyanez lesz a kérdés júniusban is, amikor az első betakarítások lezajlanak. Azokat a terményeket be tudják szállítani? Sokuknak élő szerződése van, hogy alakul ez most és hogy alakul majd a betakarítás után?

-Természetesen a megkötött szerződések érvényben vannak! Folyamatosan keresünk árualapokat, néminemű csúszás a logisztikában előfordulhat, de az a célunk, hogy minden zökkenőmentesen folytatódjon. Ugyanez igaz az új betakarítású terményekre is, hiszen a vírus után is lesz élet! Éppen ezért fontos, hogy ez is folyamatos legyen, úgy, mint a szerződéskötés és az értékesítés.

- Ha ez így alakul, akkor azt lehet mondani, amit miniszter úr és Győrffy elnök úr is elmondott, a mezőgazdaságban az élet nem állhat meg, folytatódik még akkor is, ha logisztikai problémák adott esetben felmerülnek.

- A bajai kikötőben van egy részünk, ahonnan folyamatos a termék kiszállítása vízi úton mind északra mind pedig délre.

- A mezőgazdasági munkákhoz jelentős mennyiségű gázolajra van szükség. Az OMV gázolaját forgalmazzátok, a gázolaj kiszállítások közben is folyamatos a kiszállítási rendszer?

- A gázolaj terén is folyamatos a kiszállítás, az OMV biztosítja ehhez a hátteret. Erre is ugyanaz igaz, hogy a délelőtt tíz óráig bejövő megrendeléseket a következő nap már ki is tudjuk szállítani. Gyakorlatilag ez szinte kevesebb, mint 24 órás kiszállítási határidő. Mi is látjuk, hogy a szezon egy kicsit előrébb jön, egyre több gázolaj megrendelést kapunk, egyre több partner választja az RWA-nak ezt az opcióját.

- Ha már gázolaj, meghirdettek egy támogatási programot… A krízishelyzetben, nagyon kedvező ajánlatot adnak a gazdáknak, 0,2 százalékos havi kamat mellett szerezhetnek be előfinanszírozott input anyagot. Mennyire számít ez jó kamatszintnek?

- Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó kamatszintnek számít a piacon! De hozzá kelle tennem, az a meglátásom, hogy jelenleg nem ebben kell az integrátoroknak versenyezni egymással. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a mezőgazdasági munkák folyamatosak legyenek, s hogy a termelőket minél jobban tudjuk támogatni. Az RWA azzal is hozzá kíván járulni ehhez, hogy levittük a 0,2 %-os értékre a havi kamatszintünket.

- Van e valami olyan újdonság, amit ebben a csúcsra járatott logisztikai időszakban a gazdáknak ajánlanak? Olyan termék, amik ilyenkor különösen érdekes lehet a gazdáknak? Felmerült, hogy a gazdák nem is feltétlenül azt a vetőmagot vásárolják meg amit szerettek volna, hanem ami készleten van. Milyen fajtaválasztékkal rendelkeznek?

- Mi minden Magyarországon jelen levő nemesítőház termékét forgalmazzuk. Ezenkívül két olyan nemesítő ház van, akiknek a termékét kizárólagosan mi forgalmazzuk. Az egyik a korábban említett MAS SEEDS nemesítőház, aminek tavaly augusztusban kaptuk meg a képviseleti jogát Kelet-Európában. Ezenkívül pedig a G Seed, az RWA saját nemesítő házának anyagait forgalmazzuk. Mindegyik nemesítőház termékeire jellemző, hogy elérhetőek Magyarországon, bármikor tudunk ezen vetőmagokból szállítani a termelőknek. A többi nemesítőház termékeiből is depóztunk, ezekből is rendelkezésre áll elérhető termék, a kollégáim tudnak naprakész információt adni. A kollégáim home office-ban látják el a munkájukat, ők telefonon elérhetőek és tájékoztatást adnak a termelőknek.

- Nagyon sokan felhalmoztak növényvédőszereket. A most aktuális gombaölő, gyomirtó majd rovarirtó szerek kínálatából hogy állnak. Ha valaki megszorult és nem volt elegendő tartaléka tud az RWA-hoz fordulni?

- Igen nyugodtan fordulhat hozzánk. Nem volt célunk a felhalmozás, rendelkezésünkre áll a készlet, folyamatosan biztosítjuk a termelőinknek


Mátrai Zoltán

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.