2021.04.21., szerda , Konrád

Hírek

2018. október 18. csütörtök • 12:57

A jelen kérdéseire a múlt nyújthat választ

A paraszti társadalom felszámolását feldolgozó vándorkiállítás vette kezdetét.

A magyarság csak akkor lehet sikeres a harmadik évezredben, ha megértette közelmúltjának üzenetét - fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) miniszterhelyettese a Sorsfordítás - a paraszti társadalom felszámolása 1945-1962 elnevezésű vándorkiállítás első állomásán.


A paraszti múlt megismerése is hozzásegíthet a sikeres jövőhöz - fotó: Pelsőczy Csaba (AM)

A budafoki Soós István Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai a több tucat helyszín közül elsőként ismerkedhetnek meg a kényszerkollektivizálást képekben elbeszélő vándorkiállítással, és rendhagyó történelemóra keretében hallgathatják meg a múlt század közepi paraszti társadalom sorsáról szóló beszámolókat.

Farkas Sándor fontosnak tartja, hogy a rendezvénysorozat szerte az országban, minden szakképző intézménybe eljusson

Mint fogalmazott, a tanulók akkor érthetik meg a jelent, ha a magyar mezőgazdaság múltjával is tisztában vannak. A tananyag így válhat élő valósággá - mondta a miniszterhelyettes.

A mezőgazdasági népesség aránya 1941-ben, a Horthy-rendszerben még 48% volt. Ez a szám 1963-ra mindössze 22%-ra csökkent:

a szántóterületek 96%-át terelték az állami szektorba

- Közös felelősségünk, hogy a tűnő idő ne váljék szertefoszló múlttá-, mert mindannyian a történelem iskolapadjában ülünk, meg kell tanulnunk a leckét azért, hogy okuljunk belőle - fejezte be beszédét Farkas Sándor.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.