2020.10.29., csütörtök , Nárcisz

Hírek

2020. április 05. vasárnap • 13:01

A jelenlegi helyzet hatását jövőre fogjuk igazán érezni

Salamon Györggyel a Nufarm Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a jelenlegi korlátozásokról, a szokatlan helyzetről és a várható jövőről, ami mindannyiunkat érint.

 • Hogy s mint nálatok a járványügyi korlátozások idején?
 • Úgy osztottuk meg a munkát, hogy az irodában ügyeletet tartunk, tehát mindig van bent valaki, de egyszerre kettő embernél több nem, és ők is szeparálva egymástól.
 • Hogy működik ilyenkor az értékesítés? Azt hallom a kollégáktól, gazdatársaktól, hogy elég jól bespájzolnak, a területi képviselőket egyre kevésbé fogadják…
 • Három hét után az első nehézségeket az okozza, hogy azok az emberek, akik jellemzően a területen dolgoznak, olyanok, mint a szabad musztáng lovak. Nehéz őket a karámban tartani. Benne van a vérükben, hogy menjenek a termelőkhöz, a természetbe, nézzék hogyan fejlődnek a növények, milyen problémákra lehet számítani a következő időszakban... Területtől és kortól függően, a gazdák 60-80%-a nem szívesen fogadja a látgatókat, teljesen érthető módon. Cégen belül a legszükségesebbekre korlátoztuk a személyes találkozókat, ezeket is csak nyílt térben, kerülve a személyes érintkezést, megtartva a két méteres távolságot, szájmaszkot viselve. Nem tudjuk még hova fejlődik ez a helyzet, így az elvárt óvatosság nagyon fontos. Valóban igaz, hogy a gazdák spájzoltak, márciusban olyan extra megrendelésekkel álltak elő, melyek nem jellemzőek a normál működés keretében. Ezek között olyan extrémek is voltak, mint mondjuk őszi káposztarepce gyomirtószer igény, de akadtak, akik egy évre előre vásárolták meg a szükséges inputokat. Szerintem ez jelen esetben nem szükséges, a Nufarm is próbálja kezelni ezt a helyzetet, de azt hogy hova fog fejlődni, még nem lehet pontosan megmondani. Jelen pillanatban az igényeket viszonylag jól ki tudtuk szolgálni, a megrendelések kezelésében voltak fennakadások és csúszások, de mostanra kezdjük utolérni magunkat.
 • Tudnak árut importálni, jön be elegendő termék?
 • Az áruimporttal nincsen problémánk, az áruk mozgása biztosított. Ami nagyon fontos, és itt kapcsolódnék az Év Agrárembere filozófiájához, az az, hogy most a mezőgazdaság ázsiója növekszik, s azon belül a növényvédelem, hiszen nagyon fontos, hogy jövőre is legyen élelmiszer az asztalon, mert ezek a hatások, amik most keletkeznek, nem azonnal érződő hatások, hanem elhúzódnak. Úgyhogy le a kalappal az egészségügy előtt, de le a kalappal a gazdák előtt is és le a kalappal a gazdákat kiszolgáló személyek előtt is, akik nem tudnak home officeból működni, hanem oda kell menniük, jelen kell lenni, megfogni, felrakni, kiszórni. Ez egy jelentős és becsülendő feladat!
 • Hogy tudják kiküszöbölni, enyhíteni a mostani erős euró árfolyamot? Ha voltak bent készletek az még nyilván a kedvezőbb változattal történt, viszont sejthető, hogy a most behozott áru esetében érzékelhető a forint gyengülése…  
 • Ez nagyon égető kérdés! Mi még nem emeltünk árat. Tudni kell viszont, hogy a Nufarmnál – amellett, hogy import termékeket értékesítünk - eredménynek a kalkulálása sem forintban, hanem euróban történik. Tehát az árfolyam ilyetén változása duplán sújt bennünket. A beszerzési ár emelkedését bizonyos mértékig be tudja vállalni egy vállalat, ám ezen a mértéken túl vagyunk. A 360 forint feletti euró már nagyon jelentős különbség ahhoz, mint amikor a tervek születtek. A keletkező árrés tartamot, ha forintban nem érvényesítjük, akkor az jelentkezik. Ugyanakkor, amikor megtermelődött az éves eredményünk - a Nufarm Hungaria évzárása júliusban van -, akkor azt a forint eredményt át kell számolni euróra, és a büdzsé időszakhoz képest ott is jelentős különbség keletkezhet.
 • Több országban is vezeti a céget, nem csak itt Magyarországon… Hogy áll a helyzet azokban az országokban, melyeke rálátása van? Milyen a hangulat, a mezőgazdaság növekedése vagy csökkenése például Csehországban?
 • Teljesen hasonló, mint nálunk. Csehországban egy pár lépéssel előttünk voltak a korlátozások tekintetében. A gazdák viselkedése teljesen hasonló a hazai helyzethez. Szlovákiában egy különbség van Magyarországhoz képest, az, hogy ott euró van. Ott az előbbi kérdés pillanatnyilag nem releváns. Csökkenésről nem tudok beszámolni, a márciusban mindenhol megnövekedett kereslet generálódott kitekintve akár régiósan Romániára és Lengyelországra. Nagyon rossz párhuzamként, az első pár hétben ugyanolyan pánikreakció volt, mint a vécépapírral.
 • A mostani spájzolás az év végén mínusszal jelentkezhet. Hogy próbálják ezt enyhíteni? Van valami olyan kiszállítási terv, ami arról szól, hogy amit nem muszáj kiszállítani most, azt ráér később?
 • Ezt nem lehet ilyen módon kezelni, hogy „nincs még szükséged rá, majd elvisszük három hét múlva”. Az igényeket, akkor próbáljuk kielégíteni, amikor generálódnak. Nem gerjesztjük ezt a helyzetet, eddig sem végeztünk olyan kommunikációt, hogy valaki egy évre spájzoljon be előre. Jelenleg abban látok kockázatot, ami most még nem teljesen kialakult, hogy a kiszállított növényvédőszerek, vagy mondhatom úgy input anyagok, mind fel lesznek-e használva, mert bizonyos évben, bizonyos típusú növényvédőszerekből többre, van, amikor kevesebbre van szükség. A kiszállított növényvédőszereket előbb-utóbb ki is kell majd fizetni és ez egy nagyon jelentős cash-flow megoldandó helyzetet eredményezhet. Ha valaki májusban vagy júniusban vásárolna valamit és azt 60 vagy 90 napra kell kifizetni, az teljesen máshogy adódik, mint amikor azt megvásárolta márciusban és ugyanúgy, fizetési feltételtől függően, valamikor azt ki kell fizetni. Illetve a terményárak alakulása még egy jelentős szituáció lesz, ha mondjuk Olaszországban hiányzik 400 millió turista, az kevesebb pizzát és olasz tésztát fog enni, ahhoz elképzelhetően kevesebb speciális minőségű búzára lesz szükség. Most nem jósolok, hanem teóriákról beszélek.
 • Ahogyan a híradásokból látjuk, mos Ausztráliában sem egyszerű a helyzet. Nem elég, hogy nemrég még fél földrésznyi területük lángokban volt, a vírus sem kerülte el őket. Ilyen körülmények között tudnak gyártani elegendő növényvédőszert, ami behozatalra kerülhet onnan?
 • A Nufarm európai ellátását az ausztrál helyzet egyáltalán nem érinti, mert onnan nem importálunk semmit. A Nufarm zömmel Európában gyártott készítményeket forgalmaz. Három gyár van Európában, Ausztráliában amúgy soha nem látott jó szezon indult, ott most lesz majd ősz. Az előző évben az elmúlt száz év legszárazabb, legforróbb időszaka volt Ausztráliában. A tűz érdekes kérdés, valóban jelentős, de azért egy Ausztrál másképp élte azt meg, mint ahogyan itt láttuk.
 • A katasztrófa híradásnál nincs jobb a hírportálok számára. Annak örülök, ha a helyzet ott sem az a temetni való állapot, mint amiket időnként onnan hallani, látni lehet. Annak külön örülök, hogy a növényvédő szereik jelentős része itt, Európában készül. Azt gondolom, ha a termelőket ki tudják szolgálni, ha áru van, akkor a legnagyobb baj forrása kiküszöbölhető. Reméljük, hogy ez a vírusos helyzet mielőbb meg tud oldódni, mielőbb tudunk találkozni, a Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás kapcsán is.

Mátrai Zoltán

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.