2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2020. december 15. kedd • 14:07

A jövő év első felére helyreállhat a sertéstermelés Kínában

Helyreállhat Kínában az elmúlt két év során akadozó sertéstermelés a jövő év első felére a kínai mezőgazdasági minisztérium szerint - adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség kedden.

A kínai konyha fontos alapanyagának számító disznóhús ára az elmúlt közel két évben elsősorban az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis járvány miatt az egekbe szökött, jelentősen felfelé húzva ezzel a teljes fogyasztói árindexet - írja az MTI.

fotó: pixabay.com

November végére azonban - derül ki a minisztérium keddi közléséből, - az élő disznók és malacok állománya meghaladta a problémamentes években tapasztalt szintek 90 százalékát. Az újévre, valamint a jövőre február elejére eső, kínai tavaszünnep idejére a sertéshús-ellátás további harminc százalékos emelkedését várják éves összevetésben. A Kína legjelentősebb ünnepének számító tavaszünnepkor, más néven holdújévkor az idén a központi fagyasztott sertéshúskészletből bocsátottak piacra a megfelelő ellátás biztosítása érdekében. Az év során a disznóhús behozatalát is növelték, ám a fagyasztott élelmiszerek importja több alkalommal problémába ütközött, ugyanis a járvány sújtotta területekről érkező mélyhűtött áruk csomagolásán több alkalommal találtak koronavírust Kínában. November elején egy kikötői rakodómunkás fertőződött meg az észak-kínai Tiencsinben, miután Németországból származó fagyasztott sertéshústermék kirakodásában vett részt.

Kína különböző lépéseket tett a sertéshús-ellátás javítására: a termelés visszaállítását, a sertésfarmok bővítését, valamint az afrikai sertéspestis terjedésének megelőzését célzó intézkedéseket vezetett be. Egyebek mellett hitel- és egyéb típusú pénzügyi támogatást nyújtottak a disznóhús termelésében élen járó országrészeknek. Az intézkedéseknek köszönhetően a disznóhús ára szeptember óta folyamatosan mérséklődik - novemberben 12,5 százalékkal volt alacsonyabb a 2019 azonos időszakinál.

A minisztérium közlése szerint októberben a vágósertés-állomány 26,9 százalékkal, a tenyészkocáké pedig 31,5 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.