2021.04.21., szerda , Konrád

Hírek

2020. november 27. péntek • 12:50

A kertészeti ágazatról készítettek újabb podcastet

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének és dr. Mártonffy Béla, a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya elnökének podcast beszélgetése a magyarországi kertészeti ágazat helyzetéről.

A beszélgetés során többek között elhangzott:

-    Jelenleg a hazai kertészet a teljesítőképességének 30-40 százalékát tudja produkálni. A beszélgetésből kiderül, hogy milyen okokra vezethető ez vissza és milyen stratégiát követ a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya, hogy ez az arány jelentősen javuljon.
-    Az osztályon belül öt alosztály működik, amelyek a kertészeti ágazat öt fontos szegmensét fedik le a zöldségtermesztéstől a gyógynövénytermelésen át a díszkertészetig. Az osztályelnök a szakmai szervezeteket is be kívánta vonni a munkába, ez a különböző specifikus munkacsoportok révén meg is valósul. Az egyes munkacsoportok (pl. hagyma vagy dinnye munkacsoport) az adott termék legégetőbb termelési, feldolgozási, tárolási stb. problémáira keresik a megoldásokat.
-    A kertészet szempontjából történelmi lépés az a novemberben a parlament által elfogadott törvény, amely megreformálja, észszerűsíti a sok sebből vérző őstermelői rendszert, a mezőgazdasági családi gazdaságok szabályozását. Jelenlegi formájában a kertészet ugyanis hitelképtelen ágazat, ez kerékkötője a fejlődésnek, az infrastrukturális fejlesztéseknek, a versenyképességnek. Magyarország adottságainak köszönhetően alkalmas arra, hogy Közép-Európa kertészeti centruma legyen.

fotó: pxhere.com


-    A kertészeti osztály jelentős lépéseket tett az edukációs programok terén is. A NAK missziót vállalt fel az egészséges táplálkozás, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás serkentése érdekében. A hároméves Európai Friss Kalandok kampánynak mérhető is a sikere.
-    A zöldfelület-gazdálkodás a hazai díszkertészek területe kell legyen. Cél, hogy a nagyon magas minőségű magyar díszfaiskolából telepítsünk, ne külföldről hozzunk termékeket, amiket kétévente cserélni kell, mert nem bírják a klímát.
-    A gyógynövényeknél elkezdődött a termelt gyógynövények irányába elmozdulás, mert a jelenlegi gyógynövénymennyiség 70 százaléka gyűjtött, ami több szempontból kockázatos.
-    A gyümölcstermelés kieső éve volt az idei az időjárási anomáliák és a vírushelyzet miatt. Az ágazat hosszú távú stabilitása szempontjából fontos a hazai szükségletek minél nagyobb arányú belső kiszolgálása, valamint a piaci nyitás lehetősége. Utóbbi esetében nagyobb potenciál van a feldolgozott termékekben, mint a frissekben – ez az egyik fő csapásirány.

A videó Győrffy Balázs Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján érhető el, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.