2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2019. december 08. vasárnap • 13:30

A két világháború közötti időszakban London parkjainak füvét birkák „nyírták”, most újra alkalmazzák őket

Az 1920-as és 30-as években gyakran lehetett látni legelésző birkákat London parkjaiban, így csökkentették a fűnyírás költségeit, és ez a környezetbarát megoldás lehetséges, hogy ismét divatba jön

Az 1920-as és 1930-as években a brit fővárosban teljesen megszokott volt, hogy birkanyájakat „vezényelnek” a közparkokba, hogy lelegeljék a füvet, és megspórolják a város számára a kaszálás vagy gépi fűnyírás költségeit.


fotó: Rare Historical Photos

A terület környezetbarát fenntartására – azaz fűnyírásra – 60 év után ismét birkákat vezényeltek London egyik közkedvelt parkjába, a Hampstead Heath-re. Öt birka fog legelni az egy hétig tartó próbaidőszakban, és ha jól végzik a dolgukat, meghosszabbítják alkalmazásukat.


fotó: Rare Historical Photos

A fűnyírást kiváltó legeltetés hozzájárul a nagyobb biodiverzitáshoz, kedvező élőhelyet biztosít az ott élő vadállatoknak, köztük a hüllőknek és a kis testű emlősöknek, valamint a vadvirágoknak.

A London északi részén 320 hektáron elterülő Hampstead Heath a brit főváros egyik legnépszerűbb parkja, évente mintegy 9 millióan keresik fel. A birkák a római kori emlékmű környékét gondozzák, ezt tartják a népnyelvben Boudica kelta királynő síremlékének.


Újra „természetes fűnyírók”, birkák kerültek a londoni Hampstead Heath-re - Fotó: Tanjug/Kirsty O'Connor

John Beyer, a Heath & Hampstead Társaság alelnöke elmondta, hogy a tervet John Constable 19. századi angol festő képei ihlették, aki legelésző birkákat festett a Hampstead Heath-ről készített alkotásaira.


Fotó: Tanjug/Kirsty O'Connor

A társaság régóta tervezi a legeltetés visszaállítását. Mint Karina Dostalova, a londoni önkormányzat illetékese felidézte, hosszú története van a területen történő legeltetésnek, a gazdák a nyájukat ide terelték azelőtt, hogy a Cityben lévő piacra vitték az állataikat eladásra.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.