2021.10.19., kedd , Nándor

Hírek

2019. július 14. vasárnap • 13:23

A klímaváltozás a gyümölcseinkre is komoly hatással van

A globális felmelegedés számtalan problémát élezett már ki az elmúlt években is, az elmúlt hónapokban pedig már minden gazda megértette, hogy megoldást kell találni és máshogy kell csinálni mindazt, ami eddig bevett szokás volt.

Jövő héten megkezdődik a dinnyeszezon - A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete és a NAK dinnye munkacsoportja bízik abban, hogy az áruházláncok szakítanak a korábbi évek káros gyakorlatával, és nem drasztikus akciózással indítják a magyar dinnye piacra vitelét.

Végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása - Az őszi árpa 218 ezer hektáros termőterületének 90 százalékát már learatták, és bár a hektáronkénti 5,5 tonnás termésátlag kissé elmarad a tavalyitól, a termés a vetésterület növekedése miatt már meghaladja a 2018-ast, eddig 1,08 millió tonna került a raktárakba.

Fajtaváltásra van szükség a magyar őszibaracknál - Még nem tudni, milyen lesz itthon az őszibarack termés idén, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint fajtaváltásra van szükség ennél a gyümölcsnél, ezért fajtabemutatót tartott a gazdálkodóknak a szakmai szervezet.

A szakértő szerint vissza kell térni a fajtakísérleti hálózat kiépítéséhez - fotó: pixabay.com

Minden bizonnyal drágul a liszt, így a kenyér is - Nincs kizárva, hogy az alapvető pékáruk, így akár a kenyér ára is emelkedjen, de mindez az idei alapanyagáraktól függ – közölte a Magyar Pékszövetség elnöke.

Huszonnyolc hektáros záportározó épült Baranyában - Elkészült a Baranya-csatornára tervezett záportározó, amely négyezer embert védhet meg a jövőben a felhőszakadások idején - tudatta a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG).

Magyarok Kenyere: 24 tonna búzát ajánlott fel Nyakas András, a hajdúnánási házigazda - A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Hajdú-Bihar megyei búzagyűjtő napjára, 2019. július 6-án a XI. Jubileumi Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozója keretein belül került sor Hajdúnánáson.

Annyi dinnye lesz, hogy szeptemberben is lehet majd kapni - A klimatikus viszonyok miatt válik hosszabbá a szezon.

Magyarország Európa legnagyobb dinnyetermelője - fotó: pixabay.com

Idén is színvonalas programokkal készülnek a szervezők a Bábolnai Gazdanapokra! - Idén szeptember 5. és 8. között, az OMÉK társrendezvényeként tartják meg a 32. Bábolnai Gazdanapokat, amelyre minden eddiginél sokszínűbb szakmai programokkal készülnek a szervezők.

Milyen hatása lehet a KAP-nak a generációváltásra? - Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Európai Bizottság megbízásából egy online kérdőíves felméréssel vizsgálja a közös agrárpolitika generációváltásra történő hatását. Magyarországról is várják a válaszokat.

A Nemzeti Földügyi Központ a magyar mezőgazdaság újabb erős bástyája - Többek között feladata lett a "Földet a gazdáknak!" program folytatása, valamint az osztatlan közös tulajdonú földek rendezése is.

Idén kevesebb alma teremhet a tavalyihoz képest - Az már korábban kiderült, hogy a tavalyi rekord után idén jóval kevesebb alma teremhet, most újabb kellemetlen hírek érkeztek – és a gyümölcs nagyságára vonatkozó csak az egyik.

A szélsőséges időjárás hatással van az idei termésre - fotó: pixabay.com

Magyarország Legszebb Birtoka 2019 Díj hetedik napi zsűrizés - Birtoklátogató utunk utolsó hetének első zsűrizési napján egy virágkertészetben, egy állattenyésztő birtokon, egy kertészetben és egy szántóföldi növénytermesztő gazdaságban jártunk.

A világ minden táján keresik a magyar csemegekukoricát - Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és legjelentősebb exportőre. Tavaly közel 300 ezer tonna készterméket szállítottunk a világ minden részére. A hazai termelésben elterjedtek a szuperédes fajták, 7 százalékban azt vetnek; a magyar csemegekukorica-termékek 95 százalékát külföldön értékesítik. Az idei betakarítás a jövő héten kezdődik.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.