2020.04.05., vasárnap , Vince

Hírek

2019. július 22. hétfő • 13:20

A klímaváltozás miatt egyre több az allergiás

A klímaváltozás következtében rohamosan terjednek az allergiát okozó növények. Hazánkban a lakosság fele érzékeny a parlagfűre, az egri kórház allergológusa szerint egyre fiatalabb korban jelentkeznek a tünetek.

Kutatások szerint a globális felmelegedés és a pollenallergia alakulása között is szoros összefüggés van – közölte dr. Ládi Éva, a Markhot Ferenc kórház allergológus főorvosa. A felmelegedés hatására az allergiát okozó növények jobban elterjednek, a pollenszezon megnyúlik - írja a heol.hu.

A globális felmelegedés egyre több gyomnak biztosít táptalajt, növelve ezzel az allergiások számát - fotó: pixabay.com

A megnövekedett pollenkoncentráció miatt globálisan gyakoribb a pollenérzékenység és az allergiás megbetegedés. Az egyik legerősebb allergén a túlérzékenységet okozó növény, a parlagfű, melyre a magyarok fele érzékeny. Bármelyik életkorban jelentkezhetnek a tünetek, de szerencsére azokat lehet csillapítani.

– Már jó néhány éve szenvedek allergiás tünetektől. Kezdetben megúsztam tüsszögéssel, de mostanában már ég a szemem, viszket, folyik az orrom – panaszolja olvasónk. A fiatal egri nő gyógyszert is szed, így enyhíti tüneteit, mégis szenvedés számára ez az időszak.

– A háziorvosom tanácsait megfogadtam. A lehető legkevesebb időt töltöm kinn, a futást felváltotta a szobabiciklizés. A családban többen küszködünk ezzel– mesélte.

Az elmúlt évek kutatásai bebizonyították, hogy a globális felmelegedés és a pollenallergia alakulása között is van szoros összefüggés – jelentette ki a Heol kérdésére dr. Ládi Éva, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet allergológus főorvosa.

– Az évenkénti hőmérsékleti maximumok és minimumok egyaránt emelkednek, s ez szoros kapcsolatot mutat a szezonális pollentermelés növekedésével. A felmelegedés révén az allergiát okozó növények még jobban elterjednek. Igazolták, hogy a pollenszezon megnyúlik, hosszabbá válik. Az emelkedett koncentráció hatására globálisan gyakoribb a pollenérzékenység s az allergiás megbetegedés. Bolygónk változó éghajlata tehát komoly egészségügyi kockázatokkal is jár – fogalmazott.

Elmondta, a pollenek közül az egyik legerősebb allergén, és egyben az egyik leggyakoribb allergiát okozó növény a parlagfű. Magyarországon körülbelül a lakosság ötven százaléka érzékeny rá. A statisztikák szerint körülbelül ­20–30 ezerrel nőtt tavalyhoz képest a parlagfűre allergiások száma.

– Bármelyik életkorban jelentkezhetnek az allergia tünetei, s tapasztalat szerint az egyre fiatalabb korban gyakoribb. Főleg azoknál, akik általában hajlamosak az allergiára. Az enyhébb tünetektől – orrviszketés, orrfolyás, szemviszketés – a súlyosabb légzési nehézségeken át akár asztmatikus vagy bőrtünetek is jelentkezhetnek. Ha a panaszok több mint egy hónapon át fennállnak, forduljunk szakorvoshoz kivizsgálás céljából – figyelmeztet a szakorvos.

Sajnos a pollenallergiások nem tudják kerülni a túlérzékenységet kiváltó anyagot, de a tüneteket lehet csökkenteni. Ha ismert és visszatérő a probléma, célszerű 2–4 héttel a szezon előtt a gyógyszeres terápia elkezdése, súlyos esetekben allergénspecifikus immunterápia is szóba jön.

– Minél kevesebbet tartózkodjon a szabadban száraz, meleg, szeles napokon a pollenallergiás beteg. Kerülje a szabadtéri sportot, a kirándulást! Virágpor szóráskor csukott ablaknál aludjon, gyakran mosson hajat, ne szárítsa a ruháit kinn, s ne nyírjon füvet! – tanácsolta dr. Ládi Éva.

agrotrend.hu / heol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.