2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Hírek

2018. július 29. vasárnap • 10:35

A korai szüretek sok különlegességet hoznak magukkal

Az extrém időjárás korai szőlőszüretet eredményez, ami még kedvezhet is a borászoknak. Az afrikai sertéspestis azonban már kevésbé jó hírekkel szolgál, ahogyan a méhek pusztulása és a rovarok rejtélyes elszaporodása is.

Rég kezdődött ilyen korán a csabagyöngye szüretelése - Így már augusztusban a polcokra kerülhetnek a szőlőfajtából készült borok.

Afrikai sertéspestis: Magyarországra is kiterjedt a megfigyelési körzet - Hírek szerint Romániában egyre inkább terjed a betegség. A vírus jelenlétét a Román Állategészségügyi Hatóság erősítette meg.

Egyre nagyobb területen fertőz az ASP. Most már van ok az aggodalomra - fotó: pixabay.com

Rejtélyes módon pusztulnak a méhek - Megmagyarázhatatlan módon pusztul a méhállomány egy része Békésben is.

Egyre nehezebb a védekezés a rovarokkal szemben - Az idei nyáron elképesztő mennyiségű rovar – levéltetű, pettyesszárnyú muslica, lódarázs, moly, harlekinkatica, amerikai fehér medvelepke – és béka szabadult ránk.

Új kártevőfaj ütötte fel a fejét - Csak néhány éve jelent meg hazánkban a pettyesszárnyú muslica, amely több gyümölcsben is súlyos károkat tud okozni. A védekezés egyelőre nem megoldott ellene.

A védekezés nem megoldott a kártevő ellen - fotó: wikipedia

Idén is komoly károkat okozhatnak a seregélyek - A termelők évről évre küzdenek a seregélyekkel, pedig van tartós és hatékony madárbarát megoldás az általuk okozott hatalmas kár megelőzésére.

A gazdák nem mentesülnek a fizetési kötelezettség alól - Két éve húzódik a vita róla, most eldőlt: nem kell engedélyeztetni a kútfúrást 80 méteres mélységig házi használat esetén. A gazdák viszont nem mentesülnek az engedély alól

Remek minőségű az idei dinnye - Az időjárás kedvezett az idei dinnyének és az áruházak is kizárólag hazai gyümölcsöt kínálnak a polcaikon.

Idén is folytatódik Tanyafejlesztési program - Az ősszel induló pályázat egyik célja a fiatalok helyben tartása.

Sorra újulhattak meg az elmúlt években a hazai tanyák - fotó: Stiller Ákos (ng.hu)

Ezt kell tenni, ha jogszerű földhasználat igazolásáról kapnak felszólítást - Azok az ügyfelek várhatnak értesítést, ahol a Kincstár nem talál olyan dokumentumot, amely bizonyítja a jogszerű földhasználatot.

Milyen hatása lesz az új Közös Agrárpolitikának? - A mezőgazdasági termelőknek a közeljövőben szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük a támogatások elnyeréséhez.

Feldolgozók is kaphatnak támogatást - A munkahelyteremtésre szánt támogatásból olyan feldolgozók részesülhetnek, akiknek a feldolgozott termékük nem minősül mezőgazdasági produktumnak.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.