2022.06.27., hétfő , László

Hírek

2021. február 14. vasárnap • 08:56

A kormány Vidékfejlesztési Kormánybizottságot hozott létre

Ukrajnából ömlik a szemét a Tiszába, 1500 milliárd forintnyi pályázatot hirdetnek meg idén a gazdáknak, változnak a műtrágyák vásárlására vonatkozó előírások. Heti hírösszefoglaló.

Állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult - Állatvédelmi társadalmi párbeszéd indult, online kérdőív formájában várják a lakosság véleményét - mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap a NOÉ Állatotthonban.

Ukrajnából ömlik a szemét a Tiszába - A Tiszán folyamatosan gondot jelent az Ukrajna felől érkező hulladék, főként áradás idején, mint most is. A folyó felső szakaszára újra nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik, ennek kiszedését pénteken kezdték meg.

Fotó: pixabay.com

A kedvezőtlen időjárás is emelte a tojás árát - Az elmúlt két év alatt 10 százalékkal nőtt a tojás ára, ez leginkább a megemelkedett takarmányárakra vezethető vissza. Az év utolsó hónapjában már 442 forintba került tíz tojás – írja a Pénzcentrum a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Agrárminiszter: 1500 milliárd forintnyi pályázatot hirdetnek meg idén a gazdáknak - Mintegy 1500 milliárd forint értékben írnak ki pályázatokat a gazdák és az élelmiszeripar számára az idén a vidék megerősítése és versenyképességének növelése, valamint a foglalkoztatás bővülése érdekében - mondta az agrárminiszter az M1 aktuális csatorna Magyar Gazda című, hétfői műsorában.

Fotó: pixabay.com

A hosszabbítási kérelmek február 22-ig nyújthatók még be - „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” intézkedés vonatkozásában az átmeneti időszakot érintően lehetőség van a kötelezettségvállalási időszak hosszabbítására.

Az Agrár Széchenyi Kártya hatékony segítséget ad a mezőgazdasági vállalkozóknak - Az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) tíz éve nyújt hatékony segítséget, kedvező finanszírozási lehetőséget a mezőgazdasági vállalkozások számára - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Beköszöntött a medvehagymaszezon - A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Cikkünkben a medvehagymával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, elsősorban a gyűjtésére vonatkozó szabályokat foglaljuk össze.

Változnak a műtrágyák vásárlására vonatkozó előírások! - Februártól változtak a műtrágyák vásárlására vonatkozó előírások, mert hatályba lépett több, a robbanóanyag-prekurzorok forgalmazásáról és felhasználásáról szóló európai uniós rendelet – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a honlapján.

Győrffy: javulhat a versenyképesség - A Magyarországon megtermelt alapanyag nagyobb hányada kerülhet a hazai élelmiszer-feldolgozókba az új uniós ciklusban megháromszorozódó vidékfejlesztési támogatásoknak köszönhetően – mondta a Világgazdaságnak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Fotó: NAK

Fokozottan figyeljünk az állatokra a hideg időben! - Az extrém hideg a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet - hívták fel a figyelmet az állatvédő.hu oldalon.

A biztonságos élelmiszer-ellátás kulcskérdés - Az élelmiszerbiztonság, a termékek nyomon követhetősége, a magas minőség és az áru ízléses megjelenése kulcskérdés a kiélezett piaci versenyben – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a TESCO Fogarasi úti áruházában tett látogatáson.

Fotó: Fekete István

Nagy István agrárminiszter az agrárbiztosítókkal tárgyalt - A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer kiépülésével, valamint az Agrárminisztérium és az agrárbiztosítók több mint kilenc éves példaértékű összefogása eredményeképpen évről évre nő a termelői öngondoskodás. Az együttműködés további lehetőségeiről tárgyalt Nagy István agrárminiszter az agrárbiztosítási piac szereplőivel.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei - Rekordösszegű állami támogatásban részesül a következő időszakban a hazai gazdatársadalom, jelentette be Nagy István agrárminiszter. Fórián Zoltán az Erste Agrár Kompetenciaközpont vezető elemzője az agrárhitelezés aktuális kérdéseiről beszélt. Az Év Agrárembere-díj 2020-as kategóriatámogatóját Bárány Lászlót, a Master-Good kisvárdai üzemében látogattuk meg. Tóth Diána ezúttal egy fiatal méhésszel, Délity Kittivel beszélgetett.

A kormány Vidékfejlesztési Kormánybizottságot hozott létre - A miniszterelnök vezetésével, és az agrárminiszter részvételével működő Vidékfejlesztési Kormánybizottság célja, hogy erősítse a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, az agráriumhoz közvetlenül és közvetve kapcsolódó iparágakat, térségeket és közösségeket.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.