2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Hírek

2019. október 09. szerda • 12:01

A környezeti kihívások mérsékléséért kötetett magyar-brazil együttműködés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019. október 8-án Brazíliavárosban folytatott kétoldalú tárgyalásokat brazil partnerével Ernesto Araujo külügyminiszterrel. A tárgyalódelegáció tagja volt Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója, aki kétoldalú megállapodást írt alá a brazil társintézménnyel az EMBRAPA-val a gyakorlati agrárkutatás területén kialakítandó közös együttműködések fejlesztéséről.

Az aláírási ünnepséget követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külön méltatta a NAIK és az EMBRAPA közötti megállapodás jelentőségét, amely olyan aktuális kérdésekre terjed ki, mint a klímaváltozás elleni közös fellépés, a fenntartható gazdálkodás gyakorlati kérdései, valamint az amazóniai őserdők védelmében való magyar részvétel - írja a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK).

Remek együttműködés alakult a két nemzet között - fotó: pixabay.com

Gyuricza Csaba a kétoldalú találkozó keretében egyeztetett Celso Morettivel, az EMBRAPA elnökével, akivel megállapodtak abban, hogy a halgazdálkodás és erdészet területén már meglévő gyümölcsöző kapcsolatokat új területekre is kiterjesztik.

Megállapodás született az intézmények közötti kutatócseréről, amelynek részleteit a felek a közeljövőben dolgozzák ki.

Brazília a világ ötödik legnagyobb országa, lakossága több mint 200 millió fő, mezőgazdasági területe mintegy harmincszorosa Magyarország területének.

Az EMBRAPA 43 intézményével, csaknem 10 000 munkatársával a világ egyik legnagyobb gyakorlati agrárkutatást végző intézményrendszere.

agrotrend.hu / NAIK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.