2022.11.29., kedd , Taksony

Hírek

2019. október 04. péntek • 10:07

A Környezetvédelmi Bizottság ellenzi a géntechnológiát

Az Európai Parlament módosítást akar a vetőmagokban és a kultúrnövényekben található géntechnológiával módosított organizmusok engedélyezési eljárásában. A jelenlegi gyakorlattal szemben erős a kritika.

Az Európai Parlament októberi plenáris ülésén foglalkozik a mezőgazdasági géntechnológia kérdéseivel. Az Európai Parlament (EP) Környezetvédelmi Bizottsága a napokban Brüsszelben nagy többséggel követelte a géntechnológiával módosított kukorica-, és az A2704-12 szójafajták engedélyének visszavonását. Az EU Bizottság nemrégiben jóváhagyta ezeket a géntechnológiával módosított vetőmagokat az egész EU-ban.


Genetikailag módosított organizmus (GMO) - a magasabb hozamok és az egészségvédelmi aggodalmak kereszttüzében. Az Európai Parlament új alapokra akarja helyezni a GMO-k engedélyezési gyakorlatát az EU-ban - fotó: panthermedia.net

A Környezetvédelmi Bizottság EU képviselői egy új géntechnológiai jóváhagyási eljárás mellett tették le voksukat. Az EP környezetvédelmi politikusai felszólítanak arra, hogy a géntechnológiával módosított fajtákat az EU-tagállamok minősített többségének jóváhagyása nélkül már ne engedélyezzék.

A GMO-engedélyezési eljárás eddig úgy nézett ki, hogy ha az EU-tagállamok között nem jön létre minősített többség, akkor az EU Bizottság átültetheti az EU Élelmiszerbiztonsági Hatóság (Efsa), - mint tudományos szakértői testület - szavazatát az európai jogba.

Az Efsa által készített kockázatelemzés szálka sok európai parlamenti képviselő szemében, főleg a glifozát vitatott újbóli engedélyezése után. Az EU környezetvédelmi politikusainak véleménye szerint a növényvédőszerek kockázatait engedélyezés előtt alaposabban meg kell vizsgálni, melyekkel szemben a GMO-vetőmagok tűrőképesek.

A legutóbbi Strasbourgban tartott plenáris ülésen, kiterjedt vitát követően, az EP szintén ellenezte az Európai Szabadalmi Hivatal növényekre és a géntechnológiával módosított vetőmagokra vonatkozó bioszabadalmi eljárásmódját.

Az EU várhatóan csatlakozik az EP Környezetvédelmi Bizottságának indítványához, és követeli az EU Bizottságától a megadott engedélyek visszavonását.

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.