2021.09.18., szombat , Diána

Hírek

2020. június 02. kedd • 11:55

A Korona-vírus válság érinti a burgonya külkereskedelmét

2019 márciusához képest néhány jelentős változás történt Németországban a burgonya külkereskedelmében, ám nem mindegyik volt összefüggésben a Korona válsággal.

A Szövetségi Statisztikai Hivatalnak a burgonya és a burgonyatermékek márciusi külkereskedelmére vonatkozó adatai szerint a koronavírus járvány legjobban az importban tükröződik. Egyes esetekben éles visszaesés történt. De nem minden eset vezethető vissza a válságra. A korai burgonyaimport előző évhez képest felére csökkent, elsősorban az egyiptomi szállítás késedelme miatt. Ezenkívül kezdetben kevesebb korai burgonya került a németországi hűtőházakba Észak-Olaszországból a járvány okozta szállítási problémák miatt. Ennek nem volt sok köze a piaci kínálathoz, mivel a márciusi szállítások elsősorban áprilisban történő forgalmazásra szolgálnak. A fogyasztásra szánt burgonya szállítása a raktárból több mint felére csökkent - írja a TopAgrar.

A koronás válság csekély hatással van a burgonyatermesztésre, ám a gumók és burgonyatermékek kereskedelme az utóbbi hónapokban korlátozott volt. (Képforrás: top agrar)

A szállítási problémák mellett szerepet játszanak a franciaországi szállítások is. Mivel onnan a német piacra nem érkezett annyi szállítás, mint 2019 rendkívüli tavaszán, amikor Németországban az étkezési burgonya hiányának veszélye fenyegetett. Ezenkívül márciusban nem sikerült Hollandiából a német feldolgozókhoz szállítani, ami valószínűleg a válság egyértelmű hatása volt.

A vetőburgonya esetében az alacsonyabb behozatal oka az, hogy az összehasonlítás a rendkívüli 2019-es évvel történik. Akkor márciusban mind Hollandiából, mind Franciaországból különösen nagy mennyiségeket importáltak.

A burgonyatermékek esetében jelentősen csökkent a chips kereskedelme. Az export az egész szezonban a szokásos módon zajlott. Az import márciusban csökkent, főleg Belgiumból. A hasábburgonya import esetében márciusban mért három százalékos visszaesés nem jelentős csökkenés, különösen mivel 2019-ben volt a legnagyobb behozatal az elmúlt hat évben. A behozatal azonban Hollandiáról Belgiumra tevődött át.

A hasábburgonya külföldi ügyfelek számára történő értékesítése márciusban még az idénynek megfelelő volt. Enyhén, három százalékkal nőtt. Kicsit kevesebbet értékesítettek Nyugat- és Közép-Európában, de többet exportáltak Lengyelországba, Kelet- és Délkelet-Európába és az USA-ba.

agrotrend.hu / TopAgrar

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.