2022.05.25., szerda , Orbán

Hírek

2020. március 27. péntek • 11:52

A koronavírus-járvány hatására napról napra változnak a vállalkozások kilátásai

Hogyan érdemes reagálni a jelen helyzetre, milyen döntéseket érdemes meghozni?

A koronavírus-járvány óriási hatást gyakorolt a kínai vállalkozásokra. A hivatalos adatok szerint a kínai export januárban és februárban 17,2 %-al csökkent az előző év azonos időszakában regisztrálthoz képest. Volt olyan italgyártó cég, amely értékesítésének csökkenése elérte a 80 %-ot és olyan ruházati üzlet, amely – köszönhetően az online csatornáknak − tervezett bevételének alig 30 %-át realizálta - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pxhere.com

A fogyasztói kereslet ingadozott, az otthonmaradások miatt a keresletek földrajzi megoszlása megváltozott, és megnőtt az internetes forgalom. Egy ilyen helyzetben minden vállalkozásnak át kell gondolnia, hogy saját keresletére milyen hatást fog gyakorolni, illetve hogy gyártó- és raktárkapacitása mellett hogyan és milyen formában tudja kielégíteni a megváltozott keresletet.

Figyelemmel kell kísérnie, hogy mely szállítási útvonalak szűnnek meg, az intézkedések és a megbetegedések miatt hány munkavállaló munkájára nem tud számítani. A járványhelyzet alatt a vállalkozásoknak meg kell tanulniuk hatékonyan termelni, akár kisebb erőforrások mellett is. Azokra a termékekre kell főként fókuszálni, amelyeknek a megváltozott körülmények miatt valós piaca van.

Az agilis és hatékony reagálás elengedhetetlen a válsághelyzet kezeléséhez. A több üzemmel rendelkező cégeknek érdemes a rendelkezésre álló információk (kereslet, munkavállalók elérhetősége, szállítási lehetőségek, stb.) alapján különböző forgatókönyveket kidolgozniuk.

Például egy megalapozott és jól megtervezett termelésikapacitás-átstrukturálással ellensúlyozhatók a szállítási problémák és elkerülhető az egységek bezárása. A szimulációban nagy segítséget nyújthatnak a digitális technológia eszközei, amelyek sok különböző adatot tudnak kezelni a gyors és optimális döntés meghozatala érdekében.

A kereslet előrejelzésére, és ennek megfelelően az ellátás optimalizálására olyan megoldásra (pl. mesterséges intelligencia) van szükség, amely rugalmas, adatközpontú és a lehető legtöbb változó egyidejű kezelésére alkalmas.

A jelen helyzet minden megszokott folyamatot a feje tetejére állíthat. Az összes olyan változó, amely eddig befolyásolta a vállalkozást most bizonytalanná és megkérdőjelezhetővé válhat.

Azonban a körülmények folyamatos nyomon követése, és a több tényezőt szem előtt tartó tervezés segíthet a vállalkozás túlélésében, hatékonyságának maximalizálásában.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.