2020.11.29., vasárnap , Taksony

Hírek

2020. április 07. kedd • 07:15

A koronavírus járvány kitörésével megnőtt a távmegfigyelő rendszerek iránti kereslet

Több ország leállt és utazási korlátozásokat vezetett be, így a távmegfigyelő rendszerek jelenthetik nagy hangsúlyt kapnak. A világ nagyon gyorsan változik. Gottfried Pessl, a Pessl Instruments GmbH elnöke és alapítója elmondja, hogyan segíti eszközeivel a szántóföldi megfigyelést karantén idején.

Minden egyes szemle a szántóföldön időt és pénzt igényel, de a járvány idején lehetetlen minden növény ellenőrzését megoldani. A távmegfigyelő rendszerek lehetővé teszik a szántóföldi szemlék csökkentését, csak akkor kell kimenni, ha valóban szükséges,” – magyarázta Gotfried Pessl. “Manapság a Pessl Instruments célcsoportja azok a szaktanácsadók, akiknek egész évben utazniuk kell. Egyik szaktanácsadónk, aki Kaliforniában kezdte meg velünk a közös munkát, évente mintegy 80 000 km-t tett meg egy mindössze 150 km sugarú területen. Rövid idő alatt 70%-kal csökkentette utazásra fordított idejét, és 200%-kal növelte vállalkozását.”

Említetted a szaktanácsadót, aki megdöbbentően sok időt tölt utazással. Az utazási idő csökkenése a szántóföldre kihelyezett állomásoknak köszönhető?

“Mint vezető gyártója a mezőgazdasági  IOT (dolgok internete) eszközöknek, amely meteorológiai állomásokkal, talajnedvesség mérő rendszerekkel, rovarcsapdákkal,  fenológiai fázis figyelő kamerákkal, hordozható talaj-és szövetlaboratóriumokkal, különféle nyomkövető eszközökkel és az ezekhez tartozó döntéstámogató szoftverekkel segít naponta 100.000 FieldClimate felhasználót, akiknek több mint 50.000 állomásuk kapcsolódik a rendszerhez. Tehát igen, nagy az igény arra, hogy segítsünk a földeken is. Több tízezer ilyen tanácsadó van a világon, mint az említett kaliforniai, akik a gazdálkodókat esetenként véletlenszerű napi látogatásokkal támogatják, de ez  nagy valószínűséggel változni fog a koronavírus járvány után.”

Hol tart jelenleg ez a technológia az agrárszektorban? Milyen előnyei vannak?

“Ez a  technológia már 20 éve jelen van a mezőgazdaságban, de a termelőknek csak kis százaléka használta. Ez most gyorsan változik. A távmegfigyelés nem a jövő, ez már a jelen. Használatával lehetőségünk van a problémák időben történő felismerésére anélkül, hogy kimennénk a területre. Nem mellesleg nagyobb pontosságot biztosít, mint a fizikai terepszemlék. A gazdálkodók és a szaktanácsadók is telepíthetnek olyan meteorológiai állomásokat, amelyek valós időben tájékoztatják/figyelmeztetik őket a tényleges szántóföldi időjárásról: hőmérséklet, relatív páratartalom, esőzés, talajnedvesség, széllökések, evapotranszspiráció, DeltaT, fagy-és hőveszély, előrejelzett fagy, illetve csapadék és így tovább. Ily módon minden intézkedést időben, késlekedés nélkül lehet elvégezni.”

Úgy gondolod, hogy a koronavírus növelte az ilyen típusú eszközök népszerűségét? 

“Teljes mértékben. Napról napra egyre több igényt kapunk. A napokban kapcsolatba léptünk az Egyesült Államok egyik legnagyobb paradicsom termelőjével, akinek már több, mint 300 talajnedvesség mérő rendszere van. A továbbiakban bővíteni szeretné rendszerét, a kártevők, a fenológia, a tápanyag, megfigyelésével, valamint a munkaerő nyomonkövetésével. Az igényei egyeznek egy törökországi paradicsomtermelő vállalattal, elvárásaik is hasonlóak. A berendezések jobb kockázatkezelést biztosítanak a gazdálkodóknak, ezzel együtt óvják a környezetet, a dolgozókat, számunkra pedig tápanyagdús élelmiszert biztosítanak.”

Úgy gondolod más ágazatok is profitálhatnak a távmegfigyelés használatával? 

“Hallottam, hogy a GLOBALG.A.P meghosszabbítja a tanúsítványokat 6 hónappal, mivel az ellenőrök nem tudják személyesen ellenőrizni a gazdaságokat. Úgy gondolom, az állandó és mobil IoT megoldások a GLOBALG.A.P számára is segítséget nyújthatnak. Ezen eszközökkel végezhetnék az ellenőrzést, így biztosítva minket, hogy az étel amit megeszünk biztonságos.”

Mi a legjobb mód ezen technológia használatának elkezdésére?

A Pessl Instruments különleges kezdőkészleteket kínál olyan szaktanácsadóknak, akiknek még nincs tapasztalatuk az ilyen típusú berendezésekről és/vagy technológiákról, de bele akarnak vágni ebbe az új, éjjel-nappali megfigyelő világba. Kérem vegye fel velem a kapcsolatot személyesen, e-mailen, vagy a LinkedIn-en keresztül-gottfried.pessl@metos.at-a részletekért.

A Pessl Instrumentsről

A Pessl Instruments GmbH leányvállalatai jelen vannak szerte a világban pl.: USA, Brazília, Portugália, Oroszország, Olaszország, Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Lengyelország, Magyarország, Ukrajna, Törökország, Dél-Afrika és több mint 80 országban értékesít.

További információért látogasson el weboldalunkra, és szánjon időt egy rövid videó megtekintésére, amely elmagyarázza a megfigyelő rendszerek működését. https://www.youtube.com/watch?v=hb9c8VnVvRY&t=15s

Kapcsolat: 

Pessl Instruments GmbH, Ausztria
Gottfried Pessl
+43 3172 55 21

office kukac metos pont at 
http://www.pesslinstruments.com 
http://metos.at

METOS Magyarország Kft.
www.metos.at
Annabella SZABÓ,
Kereskedelmi képviselő,
Tel .: +36 30 724 2124,
e-mail: annabella pont szabo kukac metos pont at

agrotrend.hu / METOS

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.