2021.06.23., szerda , Zoltán

Hírek

2017. június 10. szombat • 10:56

A közös agrárpolitika jövőjéről is tárgyalt a magyar és a cseh agrárminiszter

Az uniós tagállamoknak meg kell találniuk a közös nevezőt az agrárpolitikával kapcsolatban, ez Magyarországnak is elemi érdeke. A magyar mezőgazdaság jövője nagymértékben azon múlik, hogy sikerül-e megállapodni a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni jövőjéről – nyilatkozta csehországi tárgyalásai után Fazekas Sándor a Karc FM műsorában.

A földművelésügyi miniszter Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszterrel folytatott tárgyalása utáni nyilatkozatában fontosnak nevezte, hogy a V4-ek az agrárpénzek elosztása érdekében együtt lépjenek fel a KAP jövőjének tárgyalásakor. Csehország és Magyarország is egyetért abban, hogy ezeket a pénzeket továbbra is a gazdák kell, hogy megkapják, nem engedhető meg, hogy átcsoportosítsák azokat a migrációs kérdés rendezésére - fogalmazott Fazekas Sándor.

Elmondta: nem támogatható, hogy a bevándorlás-politikát a gazdák, az élelmiszertermelés kárára oldják meg. Mint azt a földművelésügyi miniszter a rádióadásban kihangsúlyozta: tisztában kell mindenkinek lennie, hogy az agrártámogatásokat a földművesek, a gazdák kapják, de annak haszonélvezője az élelmiszert vásárló lakosság. Vagyis, ha a támogatások szintje csökken, akkor a gazda drágábban tud majd termelni, többe kerül majd az élelmiszer, vagy gyengébb minőségű importtermék jelenik meg a piacokon.

A magyar és a cseh agrártárca vezetője szót váltott a tisztességtelen piaci gyakorlatról és a kettős minőségű élelmiszerek sajnálatos jelenlétéről is a Közép-Kelet-európai piacon. Kelet-Európába gyakran gyengébb élelmiszert adnak el a multi vállalkozások, mint amit Nyugat-Európában forgalmaznak. Fazekas Sándor elmondta, hogy Csehországban most ismét, ezúttal öt - osztrák, magyar, német, cseh és szlovák mintákat hasonlítanak össze - országból vett mintán vizsgálják a különféle élelmiszerek összetételét és minőségét. Ennek eredményét két hét múlva teszik közzé.

Foto: 123R

Magyarországon is zajlik egy újabb átfogó, 30-35 termékpárra kiterjedő vizsgálat, ezúttal sört, jégkrémet, fagylaltot, üdítőket, grillezéshez használt önteteket, szószokat vizsgál a NÉBIH. Ebben a kérdésben az uniónak kell jogszabályt hoznia annak érdekében, hogy a fogyasztót és a termelőt is meg tudjuk védeni és a lehető legjobb minőségű élelmiszer kerüljön az asztalra, méltányos áron – fogalmazott a miniszter.

A közös agrárpolitika kialakításánál erős szava lehet a visegrádi térség országainak. Fazekas Sándor szerint egybe kell gyűjteni szövetségeseinket, és meg kell találni azt a megoldást, hogy a támogatások szintje lehetőleg ne csökkenjen. Finanszírozható, és kiszámítható agrárpolitikára, egy gazdabarát, egyszerűbb adminisztrációt igénylő agrárpolitikára van szükség.

Mint fogalmazott, a zöldítésre, a környezetbarát gazdálkodásra szükség van, a fenntartható mezőgazdasági termelés elemi érdekünk, hiszen szeretnénk, hogy gyermekeink, unokáink, a következő generációk is tiszta környezetben tudjanak jó minőségű élelmiszert termelni és fogyasztani. Meg kell találni ugyanakkor az egyensúlyt a gazdaságos termelés és a környezetvédelmi célok, az ellenőrizhetőség, a támogatások átláthatósága és az adminisztráció rugalmasabb megoldásai között – érvelt az agrártárca vezetője.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.