2021.06.24., csütörtök , Iván

Hírek

2020. április 06. hétfő • 18:02

A lombtrágya és a növénykondicionáló ugyanúgy része a növényi igények kiszolgálásának!

A Huminisz Kft. ügyvezető igazgatójával, Pais Istvánnal beszélgettünk a jelenlegi helyzetről és a cég tevékenységéről.

- Megszokott volt, hogy személyesen tartjuk a kapcsolatot, mert közel vagyunk egymáshoz. A Huminisz központja Gyenesdiáson van, mi Szőlősgyörökön… Nagyon sok rendezvényen is találkoztunk egymással, de ez most eléggé elhanyagolttá vált az ismert okok miatt. Hogy áll a cég operatív munka ügyileg, home office vagy irodai munka a követendő?

- A gyártást, irodai munkát és a területi munkát tekintve is máshogy oldottuk meg a feladatokat. Az adminisztratív részen úgy, hogy egyik kolléganő délelőtt, kora délután van bent, utána váltja a másik. A területi képviselőknek home office van, távolból tartják a kapcsolatot a partnereinkkel. Örömmel mondhatom, hogy a gyártásunk folyamatos, ugyanazzal a kapacitással gyártunk, mint eddig, s ugyanez igaz a kiszállításra is.

- Idén 10 éves a cégetek, milyen fázisai voltak ennek az évtizednek?

- Az ember büszkén tekint vissza, hiszen tíz év hosszú idő. A mezőgazdasági input szektorban is, de én mondhatom ezt, mint termelő is. 15 éve foglalkozom a huminsavas növénykondicionálással, maga a Huminisz Kft. pedig valóban 10 éves. 10 szezon van mögöttünk, érdemes visszatekinteni.

Örömmel mondhatom, hogy folyamatos, stabil növekedés tapasztalható eddig az évig, a jelenlegi számok is azt mutatják, hogy ez tartható. A termékfejlesztésünk eleinte úgy indult, hogy én nagyon szerettem volna két lábát a technológiának kialakítani. A másik lába pedig a Solvitis lombtrágyák.

A kezdetektől azt a célt tűztük ki, hogy magas hatóanyag tartalmú és a növény számára jól felvehető lombtrágyákat gyártsunk. Ez sikerült is. Az elmúlt 4-5 évben a termékfejlesztésünk újabb lendületet vett, köszönetűen egy új vegyészmérnök kollégának, aki idén negyedik éve dolgozik nálunk. A tavalyi és az idei évre is új huminsavas termékekre van engedélyünk. 16 solvitis lombtrágyánk van, ebből a tavalyi év nagy slágere volt a Solvitis Magneto.

Nagyon megkedvelték a gazdák, magas nitrogén, kén, magnézium tartalommal, illetve kelatizált formában tartalmaz mikroelemeket, ami egyedülálló a piacon, ez egyébként egy lignin-szulfonát kelátképző, ami egy norvég formula, a piacon beszerezhető legjobb minőségű termék.

Még egy terméket kiemelnék, aminek a MAGNETO mellett úgy érzem, hogy ebben a hónapban lesz aktualitása, ha megnézzük az időjárás prognózist. Mögöttünk vannak a kemény fagyok, amik nagyon megviselték a gyümölcsösöket, de akár a zöldbimbós repcét is.

Az említett MAGNETO termékünknek kondiszollal kombinálva nagy létjogosultsága lesz, hogy ebből a stresszből a repcéket, vagy akár a kalászosokat kihozza.

200 g nitrogént és 750 g ként tartalmaz redukált formában ez a Solvitis SN termékünk, amelyet szintén repcében, zöldbimbós állapotban javaslunk kijuttatni, kalászos esetén szárba indulás, majd zászlóslevél állapotában.

- Tíz éves, stabil felfutással, jó termékekkel rendelkező cég. Azt szokták az ilyenekre mondani, hogy megbízható partner. Nyugodtan erősíthetjük a gazdáknál, ha van egy megbízható partnerük, mint a Huminisz, akkor fontos a vásárlást időben, jól megszervezve, tőlük intézni, mert így lesz a kiszállítás megfelelő. Hogy állnak készlet ügyileg? Ha most valaki megrendeli a lombtrágyát, növénykondicionálót, akkor ki tudják szállítani?

- Mindig is a fenntartható fejlődés híve voltam, az egyetem óta ez rám ragadt és a kollégáim is ezt viszik, említettem például a növekedés ütemét, a logisztikánk, szaktanácsadásunk, gyártásunk mind így épült fel.

Ennek köszönhetően egy stabil cégről beszélünk. A gyártási kapacitásunk még mindig nincs teljesen kihasználva, ennél többet is tudunk gyártani. Polcaink tele vannak termékkel, folyamatos a kiszállítás.

Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt év alapján több mint ezer partnert számba véve egy-két eset volt, amikor nem tudtuk kielégíteni az aznap délután felmerült igényt, de azt gondolom, kevés cég mondhatja el magáról, hogy kvázi száz százalékban ki tudja elégíteni a partneri igényeket. Azt tervezzük, hogy ebben az évben is így folytatjuk.

- A gazdák óvatosak, sokan bespájzoltak mindenféle input anyagból, lombtrágyákból növénykondicionálókból… Hogy áll ez a spájzolás? Mi a tapasztalat, ha a gazdák spájzolnak, akkor a lombtrágya az elejére vagy a végére kerül ennek a folyamatnak? Hogy lehet ilyenkor fokozni azt az érzést, amit régóta kommunikálnak, hogy a lombtrágya és a növénykondicionáló ugyanúgy része a növényi igények kiszolgálásának, mint a műtrágya vagy a növényvédőszer?

- A jelen időszakban talán előnyben vannak azok a cégek, akiknek az online vagy webshop háttere erősebb. Mi folyamatosan arra tesszük a hangsúlyt, hogy személyes kapcsolatban legyünk a gazdákkal, szaktanácsadást tudjunk adni. A Huminisz kiemelkedik a magyar piacon a számos kis parcellás, félüzemi kísérletével. Tehát, ha egy partner felmegy a mi weboldalunkra és végignézi a kísérleteket, akkor látni fogja 2011-től egészen 2019-ig, hogy milyen eredményeket mutattunk fel.

Természetesen nincs 100%, mivel mezőgazdaságról beszélünk, tehát aki ilyet vár, az nem jár helyes úton. De amikor 90% felett van a 3-4-szeres megtérülési mutató, amit mi joggal mondunk termékeinkről, mert ezt mutatják a tapasztalatok, azt gondolom nagyon jó eredmény és szeretnénk is ezt tartani.

Ezek a kísérletek nem csak nekünk, hanem a gazdáknak is támpont és igazolás, hogy jó technológiát választottak, illetve aki még nem használt Huminisz technológiát, az bátran próbálja ki, erre biztatnám a gazdatársadalmat. Igazából nagyon sok jó termék van a piacon, egyre több.

Az elmúlt 5 évben exponenciálisan nőtt a növénykondicionálók, lombtrágyák, stimulátorok száma. Hazai és külföldi gyártók egyaránt vannak, nyilván egy új terméknél nem lehet ennyi eredmény, tapasztalat, mint amiről beszéltem. Ezrét mondom mindenkinek, hogy ez megbízható és hazai gyártású, itt állítjuk elő Magyarországon.

Nagyrészt magyar alapanyagokból, mint például humusz, tőzeg, de nyilvánvalóan a vegyszeralapanyagok külföldről érkeznek, ahogy a többi cégnél is. Az elkövetkező hónapokra is jó iránymutatás a gazdáknak, hogy egy Magyarországon levő magyar cég termékeit preferálják, és a hazait vásárolják ebben is, mint ahogy mezőgazdasági termékekben, élelmiszerekben is hasonlóan döntünk.

- Ha valamelyik gazdának sürgősen kell egy termék, kiszállítják neki, vagy elérheti a telephelyükön?

- A lehetőség fennáll, ha a közelben van és megéri neki idejönni az áruért, akkor ki fogjuk tenni neki az épület elé, a papírokat átadjuk, átvesszük és el fogja tudni szállítani az épületen kívülről a terméket, tehát a kapun belül, épületen kívül.

Mátrai Zoltán

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.