2022.11.27., vasárnap , Virgil

Hírek

2022. augusztus 19. péntek • 10:59

A magánerdők lehetnek a megoldások a tűzifakérdésben

A magyarországi erdőkben óriási potenciál van, legális fakitermeléssel természetkárosítás nélkül kielégíthető a lakosság megnövekedett tűzifaigénye – hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a sajtóközleményükben.

A kamara felhívja arra a figyelmet, hogy az erdészetek, ahogy eddig, a jövőben is professzionális szakmai, illetve hatósági felügyelet mellett végzik a tevékenységüket. Továbbá a hazai erdőkben szerintük óriási potenciál van, a megnövekedett tűzifakeresletet ki tudják elégíteni az állami és a magánerdészetek, és ennek szerintük nem lesz hatása a fenntarthatósági szempontokra.

A globális energiaválság miatt a hazai erdészetek az elmúlt hetekben előrehozott és megnövekedett tűzifaigényt tapasztalnak a lakosság részéről. A NAK felhívja arra figyelmet, hogy a felmerülő igényeket az őszi kitermelési időszakban teljes mértékben ki tudják elégíteni. Sokan eddig is fával fűtöttek, és a várakozások szerint tovább bővül ez a fűtési mód a lakosság körében.

Tűzifa majdnem minden fakitermelés során keletkezik, sokszor akár a kitermelt famennyiség felét is meghaladóan – a közleményük szerint, ahol kitérnek arra, hogy az évtizedek tapasztalata szerint a tűzifa értékesítési lehetőségei változóak. Így az elmúlt években a korábbinál kisebb volt a kereslet, ami sok esetben a fakitermelések elhalasztását eredményezte. A mostani megnövekedett keresletet az erdőkben felhalmozódó fakészletből akár tartósan is ki lehet elégíteni.

Fotó: wikimedia

A magánerdőkben hatalmas a potenciál

A jól működő magánerdészetek mellett a magánerdők jelentős részében évek óta nem folyik kitermelés, a fakitermelésben pedig az utóbbiakra is lehet alapozni. A kamara kiemeli, hogy ezért is komoly hangsúlyt fektet arra, hogy biztosítsa a magánerdő-területek megfelelő működését.

SZERINTÜK A JELENLEG NEM MŰKÖDŐ MAGÁNERDŐKBEN HATALMAS POTENCIÁL REJLIK.

Ezeknek a szakszerű kezelésével még tovább javítható a tűzifa-ellátottság. A természeti értékek megőrzése mindenki számára elsődleges, az erdész szakemberek személye a garancia a természeti fenntarthatóságra – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközleményéből.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.