2022.06.27., hétfő , László

Hírek

2022. május 29. vasárnap • 08:38

A magyar gazdák a hazai gazdaság motorjai. Heti hírösszefoglaló.

Hazai innováció a paradicsom vírusa ellen, növényvédelmi drónpilótaképzés indul,aggasztó az aszály. Heti hírösszefoglaló.

A pálinka igazi hungarikum - A pálinka nemcsak kiemelkedő minőségű ital, hanem igazi jelkép, hungarikum, amely egyszerre hordozza a magyar gazda föld iránti szeretetét, a hazai gyümölcsök zamatát és minőségét, és egyben a mestert is jellemzi, aki értő módon elkészítette - mondta az agrárminiszter hétfőn Körmenden, a kilencedik alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitóján.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen - A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben - közölte Kormos István, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Növényvédelmi drónpilótákat képző intézményeket jelölt ki a Nébih - A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a permetező drónnal dolgozni kívánó szakembereket, hogy elérhetővé vált honlapján a növényvédelmi drónpilóta képzőintézmények nyilvántartása.

Az ország egyik felében aggasztó az aszály - De alig van olyan terület, ahol ne okozna gondot a föld vízhiánya. A csapadékkilátások nem derűsek.

A 2022. évi Zöld Forrás pályázat eredményei - Elérhetők a környezet- és természetvédelmi társadalmi szervezetek számára kiírt 2022. évi Zöld Forrás pályázat eredményei.

Elhunyt dr. Kulcsár László, az agrárgazdasági kamara Békés megyei elnöke - Elhunyt Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke, a Magosz országos alelnöke és egyben megyei elnöke.

Stabil élelmiszerkészlet várja a hazai fogyasztókat - Egy-egy élelmiszertermék eseti elmaradása a boltok polcairól még nem üzeni azt a vásárlóknak, hogy vészes áruhiány vagy élelmezési válság közeleg, ezért továbbra sem indokoltak a pánikszerű felhalmozások a háztartásokban – figyelmeztetnek a magyarországi áruházláncok.

Interjú Támba Miklóssal, az Év Agrárembere 2021-es fődíjasával (videó) - A halkszavú erdész-vadász a 2021-es megmérettetésen nem csak a Fenntartható gazdálkodás kategória győztese, hanem a zsűri döntése alapján a fődíjat is kiérdemelte.

A magyar gazdák munkáját méltatták a Magosz közgyűlésén - A magyar gazdák elkötelezettsége, szorgalma és tehetsége a hazai agrárium aranytartaléka. Ezt megtapasztalhattuk a mögöttünk hagyott évtizedben, különösen az elmúlt években, a koronavírus okozta veszélyhelyzetben – fogalmazott köszöntőbeszédében Farkas Sándor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) közgyűlésén.

AGRO7 - az agrárvilág legfontosabb hírei - 2021-ben Támba Miklós lett Az Év Agrárembere, vele készült riport a díjkiosztó gálán. Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok eseményeit foglaljuk össze. A Baromfi Termék Tanács május 13-án tartotta tisztújító küldöttgyűlését, valamint a Baromfi Világnapi rendezvényét. A szentesi zöldségtermesztés története több száz évre nyúlik vissza.

A Technológiai és Ipari Minisztérium felügyeli a hulladékgazdálkodási és víziközmű-ágazatot - Tovább folytatódik a hulladékgazdálkodási rendszer megújítása és a víziközmű-ágazat fenntartható üzemeltetésének megteremtése. A kormányzati struktúra átalakulásával a jövőben az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft., valamint a Nemzeti Vízművek Zrt. feletti tulajdonosi jogokat a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) gyakorolja - közölte a tárca az MTI-vel szombaton.

Kihajtották a legelőkre a szürkemarhákat és a bivalyokat - A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állattartótelepein véget ért az őshonos magyar szürke szarvasmarhák és házi bivalyok teleltetési időszaka.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.