2020.09.29., kedd , Mihály

Hírek

2020. január 02. csütörtök • 10:40

A magyar gazdáknak idén együttműködésre kell törekedniük

Az élelmiszeripar fejlesztése akkor járul hozzá a gazdák jövedelmének növeléséhez, ha a termelők maguk dolgozzák fel az alapanyagokat. Ez jelentős költségekkel jár, amit a gazdák úgy tudnak csökkenteni, ha együttműködnek a feldolgozásban és az értékesítésben is.

„Az Agrárminisztérium a jövőben kiemelt hangsúlyt helyez a gazdák integrációjának támogatására” – mondta Nagy István agrárminiszter az M1 Magyar gazda című műsorában. Hozzátette, ezt úgy kívánják megvalósítani, hogy a feldolgozási költség ne egy-egy gazdát terheljen, hanem egy közösségre legyen szétosztva, és az ebből származó haszon is majd a közösséget gazdagítsa - írja a hirado.hu.

fotó: pixabay.com

„A következő esztendőnek ez egy nagyon fontos iránya és célkitűzése lesz” – fűzte hozzá. Jövőre valóra válhat a gazdák egyik régi kívánsága, a szaktárca ugyanis rendezni kívánja a birtokviszonyokat, és fel akarja számolni az osztatlan közös földtulajdont.

„Az erről szóló földtörvénycsomagot a közeljövőben nyújtjuk be” – tájékoztatott Nagy István, és hozzátette, ez egy harmincéves örökség és egyedi sajátosság volt, amely számos hátrányt és nehézséget okozott.

Ez meghatározta az idei évet is, hiszen sok társadalmi egyeztetésen és vitán ment keresztül a javaslat.

A földöröklés kérdését és a gazdaságátadást is szabályozni kívánják, hogy az osztatlan tulajdonok ne termelődjenek újra, illetve az agrárvállalkozások ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe.

Elkezdődik az öntözésfejlesztési program

A másik fontos terület az öntözésfejlesztés, a program gyakorlati megvalósítása 2020-ban elkezdődik.

Az öntözhető területek növelése hozzájárul a mezőgazdaság versenyképességének javításához és a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez is.

A törvényt a parlament már elfogadta, amely az idei év másik nagy eredménye volt az állattenyésztési törvény mellett. Jövőre elkezdődnek a beruházások: a csatornák tisztítása, az öntöző és tározó tavak építése. Az agrárminiszter hangsúlyozta, egy új szemlélet kezdődik az agráriumban.

A támogatások elősegítik a magyar agrárium fejlődését

Az elkövetkező időszak egyik nagy kérdése az uniós közös agrárpolitika (KAP) jövője. Az eddig nyilvánosságra hozott tervek szerint a bevételek csökkenése miatt a KAP-ra kevesebb forrás jut majd.

A magyar kormány a költségvetési tárgyalások során azért harcol, hogy megőrizze a termelők támogatásait.

A társadalmi elvárások óriási mértékben növekedtek a világ fenntartásáért érzett felelősségvállalással, és emellett állatjóléti, állat-, környezet- és természetvédelmi elvárások is vannak.

„A generációváltás és a fiatalítás is fontos kérdés, valamint a minőségi és olcsó élelmiszerek előállítása is kiemelt helyen szerepel. Ezt azonban kevesebb támogatással nem lehet elérni” – mondta Nagy István.

A támogatások elősegítik a magyar agrárium fejlődését, ám az ágazat nem volna ilyen sikeres a gazdák kitartó munkája nélkül. Nagy István szerint „egy nehéz és küzdelmes éven vagyunk túl, de mégis sikerült szép eredményeket elérni, de ez nem sikerült volna elhivatottság, erőfeszítés és hit nélkül”.

agrotrend.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.