2022.06.27., hétfő , László

Hírek

2022. május 15. vasárnap • 16:56

A hazai agrárium felkészült a jövő kihívásaira – heti összefoglaló

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák, Orbán Viktor kormányt hirdetett, közeleg az egységes kérelem beadásának végső határideje. Heti hírösszefoglaló.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák – Az április második felében és május első napjaiban tapasztalható időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését az országban, a tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évben.

Jelentős az LNG ökológiai lábnyoma – A cseppfolyósított földgáz jelentős ökológiai lábnyomáról, drága és veszélyes szállításáról, beszerzésének problémáiról olvashatnak.

A magyar mezőgazdaság felkészült a jövő kihívásaira – Az elmúlt évek fejlesztései felkészítették a magyar mezőgazdaságot a következő évek kihívásaira - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Baromfi Termék Tanács konferenciáján.

Orbán Viktor kormányt hirdetett – Az agrárminiszter továbbra is dr. Nagy István.

Közeleg az egységes kérelem beadásának végső határideje – Szankciómentesen idén május 16-ig van lehetőség a közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímekhez kapcsolódóan kérelmet beadni, adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, valamint kifizetési kérelmet rögzíteni.

Ezek az első hazai élelmiszerek, melyeknél összetevőt helyettesít a gyártó – Az Országos Főállatorvos május 2-án megjelent határozata alapján átmenetileg lehetővé vált a hazai élelmiszeriparban a helyettesítő összetevők felhasználásakor a jelölési szabályoktól való eltérés.

Az ENAR adatszolgáltatás ellenőrzését érintő változásokról! – Az állatlétszám alapú támogatások kifizetésének alapját biztosító nyilvántartások kiemelt jelentőséggel bírnak a támogatások odaítélésében.

Változott a permetező drónok kötelező típusminősítésének pótlási határideje – A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a növényvédelmi gépeket – különös tekintettel a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy 2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését.

Európa legnagyobb beporzótárlata a Természettudományi Múzeumban – A Magyar Természettudományi Múzeumban év végéig látható kiállítás a méhek és más beporzók pusztulására, annak következményeire hívja fel a figyelmet.

Hamarosan állatjóléti támogatásra pályázhatnak a juh- és kecsketartók – Május 16-ától egészen egy hónapon át benyújthatók a pályázati támogatási kérelmek az 5 milliárd forintos keretösszegű kiskérődző állatjóléti támogatásra felhívás vonatkozásában.

Megalakult az Országos Vadgazdálkodási Tanács – Május 11-én tartotta alakuló ülését az Agrárminisztériumban az Országos Vadgazdálkodási Tanács, amely kiemelten fontos szerepet játszik a vadgazdálkodási szakmapolitikai célok megfogalmazásában, a vadgazdálkodás, vadászati igazgatás és kutatás szakmai és érdekképviseleti szervezetek vadászati ágazatot érintő egységes álláspontjának megformálásában.

A Hungarikum-pályázaton 930 millió forintot ítélt oda az Agrárminisztérium – A Hungarikum 2022 pályázaton 391 pályázó 930 millió forintnyi támogatásban részesül három területen - közölte V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa sajtótájékoztatón Budapesten kedden.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei – A 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében Hódmezővásárhelyen, az ERSTE Bank standján vendégeskedtek az idei Az Év Agrárembere díj idei kategóriagyőztesei és támogatói, akikkel a jövő héten megrendezésre kerülő díjkiosztó apropójából Mátrai Zoltán beszélgetett.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.