Hírek

A magyar sörgyártás jelene

Több ezer éves története van a hagyományos sörfőzésnek, amely már az emberiség kultúrájának a részét képezi – jelentette ki dr. Felkai Beát Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, a modern magyar sörgyártás elindulásának 175. évfordulója alkalmából rendezett eseményen, Budapesten.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a sörgyártás az élelmiszeripar szerves része, amelynél a tradíció mellett a folyamatos fejlődés is elengedhetetlen. Hozzátette, hogy alapvetően néhány összetevőből áll a sör, ez által nem tűnik egy bonyolult terméknek, mégis hihetetlenül sok az innováció benne akár termék szinten, akár technológia szinten is.


Fotó: AM / Fekete István

Dr. Felkai Beáta Olga ismertette, hogy a modern sörgyártás feltételeit az ipari forradalom teremtette meg, amikor már a gépesítettség, a vasút, a logisztika olyan szintet ért el, hogy megindulhatott a nagy volumenű termelés. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben a sör szabályozása szintén fontos szerepet tölt be, és annak jelenleg is zajlik a módosítása, melynek során nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra. Például a jövőben bevezetésre kerül a gyümölcsös sörök kategóriája, új gyártástechnológiai leírások, de foglalkoznak a vizsgálati módszerekkel is.


Fotó: AM / Fekete István

Bízom benne, hogy olyan szabályozás fog kialakulni, amely mindenki számára kedvező lesz, amely a sörgyártás tovább erősíti, illetve a különböző technológiák és lehetőségek miatt tovább növeli a fogyasztási kedvet- zárta szavait a helyettes államtitkár.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés