2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2023. január 25. szerda • 17:31

A magyar szakértelem nagyban segítheti a nyugat-balkáni agrárium fejlődését

Magyarország elkötelezett a Nyugat-Balkán fejlődése mellett, amelynek kiemelt eleme az agrárszakértelem megosztása – jelentette ki Dr. Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a magyar kormány és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet programján, amelynek keretében négynapos tanulmányútra érkeztek Magyarországra Albánia Mezőgazdasági Minisztérium szakértői.

Dr. Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és az agrárstatisztikai szakma képviselői fogadták az Agrárminisztériumba látogató albán szakértőket. A helyettes államtitkár rámutatott, hogy közös érdek a Nyugat-Balkán fejlődése, és a régió megsegítésének leghatékonyabb módja a tudásátadás, az információ és a szakértelem megosztása. E tekintetben elengedhetetlen az agrárium digitális átállása és a modern, innovatív módszerek adaptációja, amelynek érdekében a magyar szakértők tapasztalatai is nagyban hozzájárulhatnak Albánia mezőgazdasági számviteli információs hálózatának fejlődéséhez, egy hatékony adatszolgáltatási rendszer kialakításához és az adatminőség javításához.


Fotó: Agrárminisztérium

Az Agrárközgazdasági Intézet által szervezett négy napos tanulmányút harmadik napján az Agrárminisztériumban az agrárstatisztikai adatok fontosságáról, EU-s adatszolgáltatási követelményekről, valamint a Közös Agrárpolitika működését segítő Mezőgazdasági Számviteli Információs Hálózatról (FADN) hallgattak előadást az albán szakemberek.

A résztvevők a minisztériumi programon túl az Agrárközgazdasági Intézet, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda és a Központi Statisztikai Hivatal szakértőivel találkoznak. A tanulmányutat az Agrárminisztérium finanszírozta a Magyarország és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) között 2007-ben aláírt megállapodás alapján, amelyben a magyar Kormány kötelezettséget vállalt a FAO fejlesztési projektjeinek finanszírozására.

 agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.