2022.11.29., kedd , Taksony

Hírek

2022. október 16. vasárnap • 11:26

A magyar vidék tartalékokkal rendelkezik - heti hírösszefoglaló

Szeptemberben 20,1 százalékkal nőttek az árak. Megjelent Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája. Október 16-tól igényelhető baromfi csekély összegű támogatás. Változik az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó uniós szabályozás. Növelték a termelési kapacitásaikat az állami erdőgazdaságok.

Szeptemberben 20,1 százalékkal nőttek az árak – Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gluténmentes gyártókat díjazza a NAK – Gluténmentes termelők, élelmiszergyártók csatlakoztak a Magyarok Kenyere programhoz segítő szándékkal, felhívva a figyelmet az egészségügyi okokból nehézséget szenvedők egyre szélesedő csoportjára, egyben reményt, segítséget adva számukra egy sokszor kiemelt anyagi terhet jelentő gluténmentes diéta betartásához. Az együttműködés egyik fontos állomása az első hazai gluténmentes kenyér és péksütemény verseny, melynek a díjátadójára október 17-én a NAK Központjában kerül sor.

Jó hír: továbbra sincs hiány tojásból – Továbbra sincs hiány tojásból, és a drágulás ellenére az alapvető élelmiszerek közül még mindig ez az egyik legolcsóbb - hangsúlyozta a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Magyar Tojásszövetség) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Megjelent Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája – Alapos előkészítő munka eredményeként elkészült és megjelent Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája.

Megjelent Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája

Rendkívüli jelentőségű a hazai vizes élőhelyek védelme – Magyarországon a vizes élőhelyek gazdagsága és jelentősége kétségtelen, amelyet a Ramsari Jegyzékbe foglalt mintegy 29 hazai helyszín több mint 260 ezer hektár kiterjedéssel is alátámaszt – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Debreceni Hidrobiológus Fórum – 2022 konferencián, szerdán.

Október 16-tól igényelhető baromfi csekély összegű támogatás – Megjelent a Kincstár közleménye a 2022/2023. támogatási év II. tárgynegyedévre vonatkozó csekély összegű támogatás igénybevételéről.

Rendkívüli körülmények a szántóföldi növénytermesztésben – Rendkívüli körülmények alakultak ki a magyarországi szántóföldi növénytermesztésben az idei súlyos aszály, valamint az orosz-ukrán háború okozta gazdasági nehézségek miatt - hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón.

Változás előtt az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó uniós szabályozás

Változás előtt az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó uniós szabályozás – Nyilvános konzultációs kérdőívvel kutatja az EU az emberek és a vállalkozások, egyéb szakmai szereplők véleményét az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó uniós szabályozás felülvizsgálatához.

Az élelmiszertermelés biztonságának fenntartását segítik a kormányzati döntések – A gazdaság szereplői közötti párbeszédre mindig szükség van, a jelenlegi rendkívüli helyzetben azonban különösen felértékelődött a jó gyakorlatok, a tapasztalatok egymással történő megosztása – hangsúlyozta Feldman Zsolt a IV. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián.

AGRO7 - a hét legfontosabb agrárhírei (videó) – Az állami erdőgazdaságok mindegyike a lakosság tűzifaigényeinek kielégítéséért dolgozik. A Gabonakutató napraforgó hibridjeinek tapasztalatai. Az almafogyasztást népszerűsítő kampányról kérdeztük Ondré Pétert, az Agrármarketing Centrum vezetőjét. A MAGOSZ ifjúgazda tagozatának régi-új elnöke Papp Zsolt, az előtte álló feladatokról beszélt. Göbölyös Károly gazdálkodó véleménye a generációváltásról.

https://www.agrotrend.hu/img/2701_9717_2d87a688c6cbeaf71749297fd51c28679f45f4cd_w1920_c_0_0_1997_1331.jpg

Növelték a termelési kapacitásaikat az állami erdőgazdaságok – A Tűzifaprogram iránt hatalmas az érdeklődés, amely egyes térségekben akár a korábbi évek igényeinek többszörösét jelenti, ezért növelték a termelési kapacitást, valamint átcsoportosítanak az állami erdőgazdaságok a lakossági igények kielégítése érdekében – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Az agrártámogatások 2022. évi mértéke – 2022. október 14-én megjelent a Magyar Közlönyben az AM rendelet, amely megállapítja az agrártámogatások 2022. évi mértékeit.

Önellátóvá kell tenni a hazai élelmiszeripart – A magyar vidék olyan tartalékokkal rendelkezik, melyek az állandóságot nyújtják ebben a gyorsan változó, kihívásokkal teli időszakban is. Éppen ezért mindent meg kell tennünk az agrárium és a vidék megerősítéséért, szögezte le Nagy István a Vidék Konferencia 2022-re küldött videóüzenetében.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.